Κολασμένα μπιφτέκια στην σχάρα: Τραγανά απέξω, ζουμερά από μέσα!


    Δείτε μια πετυχημένη συνταγή για μπιφτέκια στην σχάρα! Τα μπιφτέκια βγαίνουν ζουμερά και καλοψημένα! Μαζί με μία απλή σαλάτα και έτοιμο το τραπέζι!Παράλληλα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε νόστιμο και ε…

    ...ύκολο γιουβέτσι με κοτόπουλο!Υλικά 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 κουταλάκι αλάτι 1 κρεμμύδι τριμμένο 5 γρ. σόδα σκόνη 1 κουταλιά στης σούπας χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι κύμινο ½ κουταλάκι πάπρικα ½ ποτήρι νερό 1 φλ.τσαγιού ψωμί τριμμένο ΕκτέλεσηΞεκινάμε να φτιάξουμε τα μπιφτέκια...

    Δείτε μια πετυχημένη συνταγή για μπιφτέκια στην σχάρα! Τα μπιφτέκια βγαίνουν ζουμερά και καλοψημένα! Μαζί με μία απλή σαλάτα και έτοιμο το τραπέζι!

    Παράλληλα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε νόστιμο και εύκολο γιουβέτσι με κοτόπουλο!

    Υλικά

    • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
    • 1 κουταλάκι αλάτι
    • 1 κρεμμύδι τριμμένο
    • 5 γρ. σόδα σκόνη
    • 1 κουταλιά στης σούπας χυμό λεμονιού
    • 1 κουταλάκι κύμινο
    • ½ κουταλάκι πάπρικα
    • ½ ποτήρι νερό
    • 1 φλ.τσαγιού ψωμί τριμμένο

    μπιφτέκια στην σχάρα

    Εκτέλεση

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μπιφτέκια μας, βάζοντας σε ένα μπολ το κιμά περασμένο στη μηχανή δύο φορές. Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε τη σόδα με μία κουταλιά χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση του ποτηριού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο κιμά. Τέλος, ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά μέχρι τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

    Έπειτα, ρίχνουμε το αλάτι, το κύμινο και τη πάπρικα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε το τριμμένο ψωμί ζυμώνοντας διαρκώς. Τέλος, βάζουμε το μείγμα σε ένα μικρότερο μπολ, το κλείνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

    Παράλληλα, τρίβουμε στο τρίφτη το κρεμμύδι και με ένα μικρό σουρωτήρι πιέζουμε να φύγουν τα υγρά του. Το ρίχνουμε στο μείγμα με το κιμά και ζυμώνουμε πάλι.

    Βρέχοντας συνεχώς τα χέρια μας πλάθουμε μπιφτεκάκια και τοποθετούμε σε ένα δίσκο.

    Τοποθετούμε στη κουζίνα σε δυνατή φωτιά το σχαροτήγανο.

    Μόλις ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.

    Δες την εκτέλεση στο βίντεο

    Έβαλε μαγειρική σόδα στον κιμά και μετά τον μαγείρεψε: Το αποτέλεσμα στα μπιφτέκια της ήταν μοναδικό

    Μπορεί η μαγειρική σόδα να δημιουργήσει… τον τέλειο κιμά για μπιφτέκι; Κι όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να μαγειρέψουμε ένα υπέροχο φαγητό, μαζί με όποια ακόμη μπαχαρικά βάζουμε.

    Oι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να διαλύσετε μια πρέζα μαγειρική σόδα σε λίγο νερό –προσοχή αφρίζει!- και να την ρίξετε στον κιμά σας. Αφήστε να δράσει 15 λεπτά –σίγουρα όχι πάνω από 45 λεπτά- και θα δείτε τη διαφορά, με τη σόδα να μας βοηθά ακόμη και να χάσουμε κιλά.

    Και για να μην μπερδευτείτε με την αναλογία που αναφέρεται παραπάνω δίνουν και ακριβείς δοσολογίες. Για ¾ του κιλού κιμά διαλύστε ¾ του κουτ. γλυκού μαγειρικής σόδας σε μερικές κουτ. σούπας νερό. Από εκεί κάντε τους υπολογισμούς ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

    Μαγειρική σόδα στα μπιφτέκια

    Και μπορεί να απορείτε πώς η σόδα είναι ικανή να δώσει γεύση στον κιμά αλλά η εξήγηση είναι απλή: μεταβάλλοντας το pH στην επιφάνεια του κρέατος όχι μόνο του επιτρέπει να συγκρατεί περισσότερη υγρασία αλλά και να μαγειρεύεται πιο γρήγορα. Που σημαίνει ότι έχετε ένα ζουμερό κιμά χωρίς την έξτρα λιπαρότητα και την καμένη γεύση.

    Η χρησιμότητα της σόδας στη μαγειρική

    Η λευκή σκόνη που αποκαλούμε «μαγειρική σόδα» (Sodium bicarbonate, NaHCo3) μπορεί να μην προσθέτει νοστιμιά στα φαγητά, όπως τα καρυκεύματα. Είναι όμως απαραίτητο υλικό της κουζίνας, με πολλαπλές χρήσεις στη μαγειρική, αλλά και στο σπίτι γενικότερα.

    Είναι το αλκαλικό διττανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται για να φουσκώνει το ψωμί και το κέικ. Τον παλιό καλό καιρό την έβγαζαν από την αλμύρα, το νοστιμότατο χόρτο που απολαμβάνουμε βραστό. Σήμερα παράγεται με χημικό τρόπο.

    Η πιο γνωστή ιδιότητα της σόδας, που είναι αλκαλική, είναι η αντίδρασή της αν την ανακατέψουμε με χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, με ξίδι ή με παραδοσιακό γιαούρτι, δηλαδή με όξινες ουσίες. Το μείγμα αφρίζει, ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Η χημική αυτή αντίδραση κάνει το κέικ ή τα μπισκότα να φουσκώνουν όταν τους προσθέτουμε σόδα μαζί με κάτι ξινό.

    Η διεργασία μοιάζει με εκείνη της μαγιάς στο ψωμί. Με τη μόνη διαφορά ότι η μαγιά αποτελείται από ζωντανούς μικροοργανισμούς που σταδιακά απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και για να φουσκώσουν τη ζύμη απαιτείται πολύς χρόνος και η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και καλοδουλεμένη, κάτι που δεν συμβαίνει με το μείγμα του κέικ.

    Η σόδα κάνει ταχύτερη δουλειά με χημικό τρόπο. Και ενώ η μαγιά προσθέτει και γεύση στο ψωμί ή στο τσουρέκι, η σόδα είναι άγευστη αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Αν τώρα βάλουμε περισσότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεται, δεν δουλέψουμε καλά το μείγμα ή δεν το συμπληρώσουμε με την κατάλληλη ξινή ουσία, η σόδα μπορεί να αφήσει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Τα τελευταία χρόνια αντί για σκέτη σόδα βάζουμε στα γλυκά μπέικιν πάουντερ που είναι σόδα ανακατεμένη με ξινό σε σκόνη.

    Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν λίγη σόδα στο νερό όπου έβραζαν χόρτα, φασολάκια και άλλα πράσινα λαχανικά για να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Αν όμως εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί με την προσθήκη της σόδας το νερό γίνεται αλκαλικό και τα λαχανικά και τα χόρτα που βράζουν σε αυτό μαλακώνουν ταχύτερα. Αν δεν προσeξουμε, υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν και να είναι για πέταμα. Επίσης ενδέχεται τα χόρτα που βράζουν με αυτήν να χάνουν μέρος των βιταμινών και των θρεπτικών τους συστατικών. Είναι προτιμότερο λοιπόν σε ό,τι αφορά τα εποχικά φρέσκα λαχανικά να τα βράζετε στον ατμό και μέσα σε πολύ νερό, όπως συνήθιζαν παλαιότερα.

    Αντίθετα, η ιδιότητα αυτή της σόδας, να μαλακώνει δηλαδή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βράζουμε όσπρια και κυρίως ξερά ρεβίθια ή φασόλια.

    Αλλη χρησιμότητα της σόδας είναι η… αποσμητική. Λίγη σόδα σε ένα ανοιχτό γυάλινο μπολάκι στο ψυγείο απορροφά τις δυσάρεστες οσμές. Αν μάλιστα την ανακατεύετε κάθε δύο ή τρεις ημέρες, διατηρεί την ιδιότητά της αυτή περίπου για έναν μήνα. Δοκιμάστε επίσης να πασπαλίσετε με σόδα τη βάση του πλυντηρίου πιάτων και τον πάτο του κάδου σκουπιδιών για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές.

    Το ψέκασμα φυτών με σόδα (διαλύετε 7,5 γρ. σόδα σε 3 λίτρα νερό) προλαβαίνει την προσβολή από μύκητες.

    Η σόδα επίσης λευκαίνει τα ρούχα, καθαρίζει τους νεροχύτες, τα ξύλα κοπής και τα ασημικά.

    Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα, διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

    Η σόδα, όπως και το αλάτι, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά