Κουρκουμπίνια με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Φυλλωτός μελωμένος πειρασμός


    Συνταγή ποίημα για κουρκουμπίνια με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ο φυλλωτός μελωμένος πειρασμός έτοιμος σε 10 λεπτά και δεν θα μείνει πραγματικά ούτε ένας. Η υπέρτατη συνταγή για τον κ…

    ...αφέ της Κυριακής. Ακόμα κάθεστε;Εύκολη συνταγή για λαχταριστά κουρκουμπίνια, από αυτά που αν φας ένα για δοκιμή δεν σταματάς με τίποτα μπροστά στον τραγανό φυλλωτό μελωμένο πειρασμό. Γι αυτό και κανείς δεν αντιστέκεται, όπου κι αν τα έχω σερβίρει! Από τα ωραιότερα νηστίσιμα...

    Συνταγή ποίημα για κουρκουμπίνια με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ο φυλλωτός μελωμένος πειρασμός έτοιμος σε 10 λεπτά και δεν θα μείνει πραγματικά ούτε ένας. Η υπέρτατη συνταγή για τον καφέ της Κυριακής. Ακόμα κάθεστε;

    Εύκολη συνταγή για λαχταριστά κουρκουμπίνια, από αυτά που αν φας ένα για δοκιμή δεν σταματάς με τίποτα μπροστά στον τραγανό φυλλωτό μελωμένο πειρασμό. Γι αυτό και κανείς δεν αντιστέκεται, όπου κι αν τα έχω σερβίρει! Από τα ωραιότερα νηστίσιμα γλυκά κεράσματα.

    Υλικά Συνταγής

    • 1 πακέτο φύλλο βηρυτού
    • σπορέλαιο για τηγάνισμα
    • 150 γραμ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης ωμή
    • 50 γραμ. σουσάμι
    • 1 κ.σ. ζάχαρη
    • κανέλα για το σερβίρισμα

    Για το σιρόπι

    • 2 φλ. ζάχαρη
    • 2 φλ. νερό
    • 2 γεμάτες κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
    • 1/2 λεμόνι ζουμερό το χυμό και τη φλούδα
    • 1 ξύλο κανέλα

    Εκτέλεση

    Για τα εύκολα, τραγανά και νηστίσιμα κουρκουμπίνια καβουρδίζουμε πρώτα το σουσάμι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Αλέθουμε το κρύο καβουρδισμένο σουσάμι, τη ζάχαρη και την ψίχα φιστίκι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Για το σιρόπι

    Βράζουμε τα υλικά (χωρίς να ανακατεύουμε ) όλα μαζί για 4-5′ σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι.

    Ανοίγουμε το αέρινο πολύ λεπτό φύλλο βυρητού. Θα χρειαστούμε μια μακριά πολύ λεπτή βέργα ή βελόνα πλεξίματος. Βάζουμε ένα φύλλο στον πάγκο.

    Γυρίζουμε τη στενή πλευρά κατά 10 εκ. πάνω στο φύλλο Τοποθετούμε τη βέργα κατά μήκος της στενής πλευράς. Τυλίγουμε σφιχτά το φύλλο σε ρολάκι. Βρεχουμε ελαφρά την άκρη ώστε να κολλήσει και να μην ανοίξει το λεπτό και μακρύ ρολό. Αφαιρούμε την βέργα και πατάμε ελαφρά με την παλάμη ώστε να κολλήσουν οι άκρες.

    Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς βέργα (απλά τυλίγουμε) αλλά αν την έχετε, η βέργα βοηθάει στο να πάρουν τα ρολάκια ωραίο ομοιόμορφο σχήμα. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα φύλλα σε λεπτά μακριά ρολά.

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε εναλλάξ διαγώνια ώστε να σχηματίζονται τρίγωνα φύλλου που κάτω και πάνω ενώνονται και στα πλαγιά είναι ανοιχτά κομμένα διαγώνια.

    Πιάνουμε κάθε τρίγωνο από το κέντρο και τα τινάζουμε ώστε να ανοίξουν οι άκρες και να ξεχωρίσουν οι στρώσεις του φύλλου στις γωνίες.

    Για τραγανά κουρκουμπίνια, ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά κατσαρόλα. Θα τηγανίσουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα και να αποφύγουμε να βγουν σκούρα. Βάζουμε λίγα λίγα τα γλύκα στο ζεστό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.

    Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα στραγγίζοντας τα πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όπως είναι καuτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι να ντυθούν καλά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

    Τέλος, κάθε στρώση από τα γλυκά που βάζουμε στην πιατέλα την πασπαλίζουμε με το αλεσμένο σουσάμι – φιστίκι και στο τέλος πασπαλίζουμε λίγη κανέλα. Βγαίνουν πάνω από 60 κομμάτια. Αν η όρεξη για γλυκό δεν σας έχει φύγει ακόμα.. κάντε τον χαλβά κόλαση της Αργυρώς! Η συνταγή εδώ….

    argiro.gr

    Τι ακριβώς είναι το κουρκουμπίνι που φτιάχνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίου με κανέλα

    Το κουρκουμπίνι είναι θεσσαλονικιώτικο μικρό σιροπιαστό γλυκό με σχήμα κυλινδρικό, φτιαγμένο από φύλλο κρούστας και αρωματισμένο σιρόπι. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική cucurbito = νεροκολόκυθο, λόγω του σχήματος. Πρβλ. και το είδος αράχνης Araniella cucurbitina.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Γιουβαρλάκια με μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Η γεύση χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά

    Πετιμεζόπιτα της Πάρου με κανέλα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “κόβει” την ανάσα

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά