«Μυστικά» για να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι για τηγάνισμα πάνω από μια φορά


  Όλοι λατρεύουμε το κοτόπουλο πανέ, τον τηγανητό μπακαλιάρο και τους λουκουμάδες. Ωστόσο, το λάδι στο οποίο τηγανίζουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές συνήθως αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο μετά το τ…

  ...ηγάνισμα. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Στον παρακάτω οδηγό θα δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά το λάδι τηγανίσματος.Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν κρυώσει καλά, δεν το σουρώσετε και δεν το αποθηκεύσετε σωστά, το χρησιμοποιημένο...

  Όλοι λατρεύουμε το κοτόπουλο πανέ, τον τηγανητό μπακαλιάρο και τους λουκουμάδες. Ωστόσο, το λάδι στο οποίο τηγανίζουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές συνήθως αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο μετά το τηγάνισμα. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Στον παρακάτω οδηγό θα δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά το λάδι τηγανίσματος.

  Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν κρυώσει καλά, δεν το σουρώσετε και δεν το αποθηκεύσετε σωστά, το χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος είναι κακό για την υγεία και επομένως πρέπει να αποφεύγεται η κατάναλωσή του. Ωστόσο αυτό είναι το μυστικό της γιαγιάς για να μην πιτσιλάει το λάδι όταν τηγανίζετε!

  Δείτε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές

  • Αφήστε το να κρυώσει καλά. Μετά το τηγάνισμα, κλείστε τη φωτιά και αφήστε το στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει πλήρως. Προσπαθήστε να καθαρίσετε όσο το τηγάνι είναι ακόμα πάνω στο μάτι με μεγάλη προσοχή. Η νοικοκυρά μέσα σας μπορεί να περιμένει γιατί τα εγκαύματα από το καuτό λάδι δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση.
  • Σουρώστε το. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα τοποθετήσετε ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) για να συγκρατήσει όλα τα απομεινάρια φαγητού που έχουν μείνει στο τηγάνι και το λάδι.
  • Αποθηκεύστε το σε πλαστικό μπουκάλι ή γυάλινο βάζο. Χρησιμοποιήστε χωνί για να διευκολυνθείτε και να μη λερώσετε την κουζίνα με λάδι. Το χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Χρησιμοποιήστε το σωστά. Ο γενικός κανόνας προτρέπει να τηγανίζουμε στο χρησιμοποιημένο λάδι τα ίδια φαγητά που φτιάξαμε την πρώτη φορά. Αν τηγανίσετε μπαρμπούνια ή κοτόπουλο, σε καμία περίπτωση μην τηγανίσετε την επόμενη φορά λουκουμάδες, μιας και το λάδι τείνει να κρατάει τη μυρωδιά του φαγητού. Τα λαχανικά είναι η πιο ουδέτερη επιλογή που αφήνει ελάχιτη μυρωδιά στο λάδι, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μένει πίσω κανένα υπόλειμμα ή γεύση. Επίσης, όταν τηγανίζετε ζύμη ή κουρκούτι, προσπαθήστε να απομακρύνετε (με ασφάλεια πάντα) τυχόν υπολείμματα ζύμης, γιατί όσο μένουν στο καuτό λάδι, καίγονται και διαβρώνεται έτσι η γεύση του λαδιού.

   «Μυστικά» για να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι για τηγάνισμα πάνω από μια φορά

  Αν ακολουθήσετε πιστά αυτόν τον οδηγό, τότε μπορείτε με ασφάλεια να τηγανίσετε στο ίδιο λάδι μία, ίσως και δύο επιπλέον φορές. Το χρησιμοποιημένο λάδι σε καμία περίπτωση δεν το πετάμε στον νεροχύτη ή τη λεκάνη, γιατί όχι μόνο καταστρέφουμε το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού αλλά και το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις χρήσεις του λαδιού ως “λίπασμα” για τον κήπο – κάτι τέτοιο δεν ισχύει και καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο ασφαλής τρόπος να απαλλαγούμε από το χρησιμοποιημένο λάδι είναι να το αποθηκεύσουμε σε πλαστικό μπουκάλι και να ενημερωθούμε από τον δήμο που κατοικούμε σε ποια σημεία μπορούμε να το μεταφέρουμε ώστε να συλλεχθεί και να ανακυκλωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

  Το διαβάσαμε εδώ

  Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά