Τυρόπιτα με κρεμμύδια και θυμάρι


    Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ αυτή η τυρόπιτα, τότε ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Το Athensmagazine.gr σου έχει μια εύκολη συνταγή με λίγα υλικά και πάνω απ’ όλα πεντανόστιμη. Παράλληλα, δείτε την πιο απλ…

    ...ή συνταγή για τυρόπιτα. Υλικά 2 φύλλα σφολιάτα 1 κιλό ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες) 200 γραμμάρια ανάμεικτα κίτρινα τυριά (τριμμένα) 200 γραμμάρια φέτα (τριμμένη) 3 αυγά 1 αυγό επιπλέον (χτυπημένο) Για τη γέμιση 75 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 240 ml κρέμα γάλακτος 2...

    Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ αυτή η τυρόπιτα, τότε ήρθε η στιγμή να το κάνεις.

    Το Athensmagazine.gr σου έχει μια εύκολη συνταγή με λίγα υλικά και πάνω απ’ όλα πεντανόστιμη. Παράλληλα, δείτε την πιο απλή συνταγή για τυρόπιτα.

    Τυρόπιτα με θυμάρι και κρεμμύδια

    Υλικά

    • 2 φύλλα σφολιάτα
    • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
    • 200 γραμμάρια ανάμεικτα κίτρινα τυριά (τριμμένα)
    • 200 γραμμάρια φέτα (τριμμένη)
    • 3 αυγά
    • 1 αυγό επιπλέον (χτυπημένο)

    Για τη γέμιση

    • 75 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
    • 240 ml κρέμα γάλακτος
    • 2 κουταλάκια σούπας αλεύρι
    • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
    • Λίγο μοσχοκάρυδο
    • Αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    • Σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια στο βούτυρο, κομμένα σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν. Έπειτα, τα αποσύρουμε, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να πάει παντού.
    • Σε μεγάλο μπολ, σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε καλά το μείγμα και ρίχνουμε τα αλευρωμένα κρεμμύδια, τα κίτρινα τυριά, καλά τριμμένα, τη φέτα (όχι πολύ αλμυρή), ψιλοκομμένη, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή στο αλάτι σε περίπτωση που τα τυριά είναι ήδη αλμυρά). Στη συνέχεια, ρίχνουμε στη γέμιση φυλλαράκια από το θυμάρι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται ώστε να πάνε παντού.
    • Σε στρογγυλό ταψάκι 28-30 εκατοστών (ή σε ταρτιέρα), απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σαν βάση και αδειάζουμε τη γέμιση των τυριών, ισιώνοντας την και κατανέμοντας την σωστά στο ταψί.
    • Έπειτα, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κόβουμε όσο περισσεύει από τις άκρες, προσέχουμε να μην βγαίνει καθόλου η γέμιση έξω και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ένα χτυπημένο αυγό.
    • Τέλος, κάνουμε πιρουνιές σε διάφορα σημεία της τυρόπιτας, για να βγαίνει ο ατμός και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 περίπου λεπτά, στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην μας αρπάξει.

    Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!

    Bonus: Εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα από το Μέτσοβο

    Η τυρόπιτα Μετσόβου ή αλλιώς Κασιάτα είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη και το σίγουρο είναι πώς όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή θα θέλετε να την κάνετε συνέχεια.

    Η αγαπημένη τυρόπιτα Μετσόβου με τέσσερα μόνο υλικά, έτοιμη σε λίγα λεπτά. Παράλληλα, δείτε τη συνταγή για την τυρόπιτα της τεμπέλας.

    Πανεύκολη τυρόπιτα Μετσόβου

    ΥΛΙΚΑ

    • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250-300ml νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
    • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
    • ½ φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μίγμα τους μισό-μισό
    • 1 πρέζα αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη.
    • Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ. Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού.
    • Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το μίγμα τους.
    • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.
    • Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μίγμα τους και ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).
    • Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να ψηθεί μέχρι το κέντρο και να γίνει τραγανή.

    Tips:

    Το πλούσιο άρωμα της συγκεκριμένης τυρόπιτας οφείλεται στο πρόβειο βούτυρο γι’ αυτό πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά