Λαδοπεταχτή: Η λαχταριστή και ιδιαίτερη τυρόπιτα από τη Θεσσαλία


    Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι’ αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που “κατάγεται” από την Ήπειρο. Το Athensmagazine…


    Loading...


    Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι’ αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που “κατάγεται” από την Ήπειρο. Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από τη Θεσσαλία και δεν είναι άλλη από την λαδοπεταχτή τυρόπιτα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι!

    Χρόνος Εκτέλεσης: 60 λεπτά
    Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά
    Ποσότητα: 6-8 άτομα

    Υλικά:

    • 200 γρ. αλεύρι
    • 250 γρ. τυρί φέτα
    • 100 γρ. κεφαλοτύρι
    • 250 γρ. πρόβειο ή στραγγιστό γιαούρτι
    • 150 ml γάλα
    • 4 μεγάλα αυγά
    • 80 ml. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Αλάτι

    τυρόπιτα

    Εκτέλεση

    Βήμα 1: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

    Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι τριμμένο και τη φέτα θρυμματισμένη.

    Βήμα 3: Χρησιμοποιούμε μεγάλο ταψί γιατί ο χυλός δεν πρέπει να ξεπερνά σε ύψος το ένα δάχτυλο. Αλείφουμε το ταψί πολύ καλά με το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το χυλό.

    Mε το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε τα χέρια μας και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.

    Βήμα 4: Ψήνουμε την τυρόπιτα στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στους 200ο C για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο η πίτα και σερβίρουμε.

    Σημειώσεις για τη συνταγή:
    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο γιαούρτι

    Χρησιμοποιούμε εκτός από φέτα και κατσικίσιο τυρί, αν θέλουμε

    Πηγή: funkycook.gr

    Τυρόπιτα “Μπομπότα” ή αλλιώς το «ψωμί των φτωχών» – Με τρία τυριά και γάλα

    Μια διαφορετική τυρόπιτα από τις άλλες, που θα λατρέψετε και θα κάνετε συνέχεια. Αυτή είναι μια παραλλαγή της με τρία τυριά και γάλα.

    Η μπομπότα, γνωστή ως «ψωμί των φτωχών» από την περίοδο της κατοχής, φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και ψήνεται στο ταψί. Είναι πιο λεπτή από το συνηθισμένο ψωμί με πιο πυκνή υφή. Μια εμπλουτισμένη εκδοχή της, με ποικιλία τυριών, βούτυρο, γάλα και μυρωδικά. Αν θέλετε μια με διαφορετικό φύλλο, όπως το χωριάτικο, δοκιμάστε αυτήν εδώ την τυρόπιτα.

    • 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
    • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
    • 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
    • ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
    • 400γρ. καλαμποκάλευρο
    • 150ml γάλα φρέσκο
    • 2 αβγά χτυπημένα
    • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
    • φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
    • αλάτι, πιπέρι

    Μπομπότα

    Βήμα 1

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200ºC. Bράζετε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αφήνετε να κρυώσει.

    Βήμα 2

    Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά. Bουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα και το πασπαλίζετε με φρυγανιά. Προσθέτετε στον χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και αλατοπιπερώνετε. Aνακατεύετε καλά και απλώνετε το μίγμα στο σκεύος. Iσιώνετε την επιφάνεια και την πασπαλίζετε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...
    Loading...