Ηπειρώτικη ρυζόπιτα με φέτα και…- Δεν είναι μια απλή τυρόπιτα


    Βαρεθήκατε τις απλές τυρόπιτες και θέλετε κάτι διαφορετικό; Αυτή η παραδοσιακή ρυζόπιτα από την Ήπειρο θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Ακόμα μια παραδοσιακή συνταγή, μετά από αυτή που έρχεται…

    ... από την Πάτμο. Υλικά για 10 – 12 μερίδες Για το φύλλο 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο 3 αυγά 1 φλιτζάνι γάλα Για τη γέμιση 400 γραμμάρια τυρί φέτα 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη 1 ½ φλιτζάνια...

    Βαρεθήκατε τις απλές τυρόπιτες και θέλετε κάτι διαφορετικό; Αυτή η παραδοσιακή ρυζόπιτα από την Ήπειρο θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Ακόμα μια παραδοσιακή συνταγή, μετά από αυτή που έρχεται από την Πάτμο.

    Υλικά για 10 – 12 μερίδες

    Για το φύλλο

    • 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
    • 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
    • 3 αυγά
    • 1 φλιτζάνι γάλα

    Για τη γέμιση

    • 400 γραμμάρια τυρί φέτα
    • 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
    • 1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
    • λίγο αλάτι

    Εκτέλεση

    • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
    • Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
    • Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
    • Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
    • Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
    • Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
    • Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα επτάφυλλη με κασέρι και φέτα

    Η τυρόπιτα είναι το σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Τρώγεται είτε για πρωινό με τον καφέ σας, είτε για σνακ μέσα στην ημέρα ή ακόμη και για γεύμα με τη συνοδεία μιας σαλάτας. Δεν θα ήταν υπέροχο λοιπόν αν μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας την αγαπημένη σας τυρόπιτα σε χρόνο… μηδέν; Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη και τραγανή τυρόπιτα που σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν πάλι είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το τέλειο εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας.

    Υλικά

    • 7 φύλλα κρούστας
    • 2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
    • 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 ποτήρια του νερού ζεστό γάλα
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 3 αυγά
    • 250 γρ. τυρί φέτα σπασμένη
    • 250 γρ. κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο

    Για τα φύλλα

    • Ελαιόλαδο

    τυρόπιτα

    Τρόπος Παρασκευής

    • Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να δέσει και να σφίξει ανακατεύοντας γρήγορα.
    • Ρίχνουμε το γάλα όπως είναι ζεστό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σφίξει, προσθέτουμε το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
    • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία και λεία κρέμα.
    • Στο τέλος προσθέτουμε και τα δύο τυριά.
    • Χωρίζουμε τη γέμιση σε τέσσερα μέρη.
    • Λαδώνουμε το ταψί μας με ένα πινέλο και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Ξαναλαδώνουμε το φύλλο καλά και βάζουμε το δεύτερο φύλλο και από πάνω βάζουμε ένα τέταρτο της γέμισης.
    • Απλώνουμε πολύ καλά τη γέμιση να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλα 3 φύλλα.
    • Τα δυο τελευταία φύλλα τα βάζουμε από πάνω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα πρώτα.
    • Λαδώνουμε πολύ καλά το τελευταίο φύλλο και πριν το βάλουμε στο φούρνο βρέχουμε με λίγο νερό την πίτα μας.
    • Προσοχή δεν πατάμε τα φύλλα, τα αφήνουμε αεράτα όπως στρωθούν στο ταψί.
    • Τις άκρες από τα φύλλα που έχει στο ταψί τις σπρώχνουμε με το πινέλο μας γύρω γύρω να μπουν μέσα στο ταψί.
    • Χαράζουμε την πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 50 – 60 λεπτά.

    Πηγή: emvolos.gr


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά