Κέικ λεμόνι με γλάσο λεμονιού


    Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια λαχταριστή συνταγή για το πρωινό σας και όχι μόνο! Φτιάξτε κέικ λεμόνι με γλάσο λεμονιού και θα μας θυμηθείτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε γλυκό, δείτε εδώ μια συνταγή …

    ...για αλμυρό κέικ. 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία 6 αβγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 1 πρέζα αλάτι ξύσμα λεμονιού, από 4 λεμόνια 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 300 γρ. ζάχαρη άχνη χυμό λεμονιού,...

    Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια λαχταριστή συνταγή για το πρωινό σας και όχι μόνο! Φτιάξτε κέικ λεμόνι με γλάσο λεμονιού και θα μας θυμηθείτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε γλυκό, δείτε εδώ μια συνταγή για αλμυρό κέικ.

    • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία
    • 6 αβγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 1 πρέζα αλάτι
    • ξύσμα λεμονιού, από 4 λεμόνια
    • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
    • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
    • χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει καλά.
    • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο.
    • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε το γιαούρτι, αλάτι, το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
    • Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26 εκ. με τρύπα και ψήνουμε 40 λεπτά.
    • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη προσθέτουμε σε μικρές δόσεις τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Το πόσο χυμό λεμονιού θα χρειαστούμε εξαρτάται από το πόσο ζουμερά είναι τα λεμόνια μας.
    • Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό στην άχνη γιατί αν βάλουμε 2 σταγόνες παραπάνω από τον χυμό μπορεί να χαλάσουν τη σύσταση του γλάσου.
    • Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
    • Αφήνουμε 2-3 λεπτά να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε

    Πηγή: cookpad.com

    Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

    • 1 φλ. ζάχαρη
    • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
    • 1 + ½ κουτ. σούπας ξίδι
    • 1 + ½ κουτ. σούπας κονιάκ
    • 1 βανίλια
    • 1 πρέζα αλάτι
    • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
    • 1 κ.γλ. σόδα
    • 1 φλ. νερό
    • 1/2 φλ. κακάο
    • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    • 250 γρ. κουβερτούρα

    Συνταγή για κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

    • Σε μπολ βάζουμε ζάχαρη, λάδι, ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
    • Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό.
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
    • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
    • Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10’, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά