Αρνίσιοι κεφτέδες φουλ στο δυόσμο και με άλλα εξωτικά αρώματα. Νοστιμότατοι, τραγανοί και light!Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Όταν ο κιμάς περνά απ’ τα χεράκια της γιαγιάς: 5+1 μυστικά για να πετύχει…
Αρνίσιοι κεφτέδες φουλ στο δυόσμο και με άλλα εξωτικά αρώματα. Νοστιμότατοι, τραγανοί και light!
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Όταν ο κιμάς περνά απ’ τα χεράκια της γιαγιάς: 5+1 μυστικά για να πετύχεις την τέλεια γεύση!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 500 γρ. αρνίσιος κιμάς από μπούτι
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών – σε μπαχαράδικα) * ή 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη + ½
- κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη + 1 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
- χυμός + ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κούπα τριμμένα ψίχουλα ψωμιού (στο μούλτι)
- 1 αυγό
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 1 κούπα ανάλατος ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 κούπα κινόα (σπόρος θάμνου της Λατινικής Αμερικής, υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, κατάλληλος για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη – σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- ελάχιστο ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαροκινούς κεφτέδες με δυόσμο, σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μισό δυόσμο, το μείγμα μπαχαρικών, το ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κ.σ. από το χυμό, τα ψίχουλα, το αυγό και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες (όσο χωράει σε 1 κ.σ.) και πλάθουμε μέτριους κεφτέδες. Τους αφήνουμε στην άκρη (να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα).
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το γιαούρτι με τον υπόλοιπο δυόσμο και αλατοπίπερο, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή πράσινη κρέμα. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό, 1 κούπα νερό και το κινόα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι το κινόα να πιει τα υγρά και να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.
- Αφρατεύουμε με το πιρούνι και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και αλατοπίπερο.
- Αλείφουμε ή ψεκάζουμε με ελάχιστο λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τους κεφτέδες (χωρίς να τους αλευρώσουμε) σε δόσεις και «ψήνουμε» για περίπου 10 λεπτά, σείοντας τακτικά το τηγάνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Σερβίρουμε τους κεφτέδες με το κινόα, τα καρότα και τη σάλτσα δυόσμου.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο πιάτο μας και λίγη πράσινη σαλάτα (π.χ. ρόκα).
Πηγή: gastronomos.gr
Δείτε και αυτά