Ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά έτοιμη σε χρόνο μηδέν


Η τυρόπιτα είναι το τέλειο πρωινό, σνακ ή ακόμη και γεύμα. Φροντίσαμε λοιπόν να σας βρούμε μια εναλλακτική συνταγή για να ξεφύγετε λίγο από τα συνηθισμένα και σας προτείνουμε αυτή τη θεϊκή ηπειρώτικη …


Loading...


Η τυρόπιτα είναι το τέλειο πρωινό, σνακ ή ακόμη και γεύμα. Φροντίσαμε λοιπόν να σας βρούμε μια εναλλακτική συνταγή για να ξεφύγετε λίγο από τα συνηθισμένα και σας προτείνουμε αυτή τη θεϊκή ηπειρώτικη τυρόπιτα με τραχανά. Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής! Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο εντυπωσιακό μωσαϊκό με ζελέ και ζαχαρούχο γάλα.

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 300 γρ. τραχανά
  • ξινό ή ντόπιο πέτουρο
  • 300 γρ. φέτα
  • ντόπια ή κατσικίσιο τυρί
  • 200 γρ. γαλοτύρι
  • Ηπείρου
  • 5 αυγά
  • 2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι

τυρόπιτα με τραχανά

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα.
  • Αφού βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη φέτα και το γαλοτύρι Ηπείρου. Αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σε ρηχό ταψί για πίτα στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και αδειάζουμε τη γέμιση.
  • Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

Πηγή: geiastaxeriasou.gr

“Λουλουδένια” στριφτή τυρόπιτα έτοιμη σε χρόνο μηδέν

Ποιος είπε πως μια τυρόπιτα δεν μπορεί να γίνει εντυπωσιακή και ευφάνταστη; Σας έχουμε την πιο λαχταριστή και πανέμορφη τυρόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά! Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής! Αν πάλι είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ την πεντανόστιμη και δροσιστική πανακότα με γιαούρτι και ζαχαρούχο γάλα.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 25γρ φρέσκια μαγιά
  • 1½ κούπα χλιαρό γάλα
  • 1½ κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό και 1 ασπράδι
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού ξύδι λευκό
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 150γρ βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 300 γρ τυρί φέτα
  • 200γρ ανθότυρος
  • 1 κουταλιά γλυκού δυόσμος ξερός

Για το άλλειμμα

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά γλυκού γιαούρτι
  • Μαυροκούκι & σουσάμι

τυρόπιτα

Μέθοδος εκτέλεσης

Φτιάχνουμε τη ζύμη

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να μαλακώσει. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει.
  • Ρίχνουμε το μίγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης – εκτός από το βούτυρο- στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Ρίχνουμε τα κυβάκια βουτύρου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30λεπτά, μέσα στον κάδο. Αδειάζουμε τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια, στον πάγκο.

Ετοιμάζουμε τις τυρόπιτες

  • Πλάθουμε όλη τη ζύμη σε ένα κορδόνι με ομοιόμορφο πάχος. Κόβουμε σε 30 ίσα κομμάτια.
  • Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι μήκους 20εκ. Πλαταίνουμε με τα δάχτυλα να γίνει ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ζύμης, με πλάτος 6εκ και μήκος 20εκ. Κόβουμε τη ζύμη, με παράλληλες μαχαιριές – κάθε 1εκ – μέχρι το μισό πλάτος.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Για δική μας ευκολία μοιράζουμε τη γέμιση σε 30 μπαλίτσες.
  • Απλώνουμε μια μπαλίτσα γέμιση κατά μήκος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό, ξεκινώντας από την ολόκληρη πλευρά προς την κομμένη.
  • Τυλίγουμε το γεμιστό κορδόνι κυκλικά, σε σχήμα σαλιγκαριού, με την κομμένη πλευρά εξωτερικά. Έτσι σχηματίζεται ένα λουλούδι.

Αλείφουμε και ψήνουμε

  • Τοποθετούμε προσεκτικά κάθε τυροπιτάκι σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30λεπτά. Σε αντιστάσεις, ψήνουμε μία λαμαρίνα κάθε φορά ενώ σε αέρα μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες μαζί

Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ τη συνταγή για ένα λαχταριστό χαλβά με πορτοκάλι.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...