Παραδοσιακή και ελαφριά ντοματοτυρόπιτα με ελαιόλαδο και ζύμη γιαουρτιού – Έχει πάθει φρενίτιδα το instagram


Η πιο κορυφαία και παραδοσιακή συνταγή για ντοματοτυρόπιτα είναι εδώ! Χρειάζεται μόνο λίγο ελαιόλαδο κι έχει την πιο τέλεια ζύμη από γιαούρτι. Η συγκεκριμένη παραλλαγή της κλασικής πίτας έχει ξετρελάν…


Loading...


Η πιο κορυφαία και παραδοσιακή συνταγή για ντοματοτυρόπιτα είναι εδώ! Χρειάζεται μόνο λίγο ελαιόλαδο κι έχει την πιο τέλεια ζύμη από γιαούρτι. Η συγκεκριμένη παραλλαγή της κλασικής πίτας έχει ξετρελάνει το instagram και αξίζει την δοκιμάσεις.

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η πίτα θα είναι η βασίλισσα των καλοκαιρινών μου τραπεζιών!

Υλικά για τη ζύμη

  • 300 γρ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό 2%
  • 150 ml ελαιόλαδο & επιπλέον για την επάλειψη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 μεγάλες ντομάτες, σε κύβους
  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 300 γρ. Φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό 2%, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας με το άλλο μας χέρι, μέχρι να σχηματίσουμε μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για 30 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να αποβάλλουν οι ντομάτες τα υγρά τους και να εξατμιστούν.
  • Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη και τον βασιλικό και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Όταν πλέον δεν υπάρχουν υγρά στο τηγάνι, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά.
  • Θρυμματίζουμε την Φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι στο περιεχόμενο του τηγανιού και προσθέτουμε το μαϊντανό και τα αυγά. Ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για τον πάτο του ταψιού και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος της πίτας.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με πλάστη και το προσαρμόζουμε σε λαδωμένο ορθογώνιο ταψί.
  • Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη γέμιση.
  • Ανοίγουμε με πλάστη και το άλλο, μικρότερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες.
  • Λαδώνουμε τη ζύμη και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 60-70 λεπτά, μέχρι να χρυσοψηθεί η ζύμη.
  • Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Και για γλυκό δοκιμάστε αυτές τα υπέροχα pancakes μήλου!

Ντοματόπιτα της γιαγιάς – Έχει διάφορες στρώσεις και λιώνει στο στόμα

εύκολες συνταγές για ντοματόπιτα

Αυτή η συνταγή για την πιο τέλεια ντοματόπιτα της γιαγιάς έχει ξετρελάνει το διαδίκτυο! Έχει διάφορες στρώσεις και λιώνει στο στόμα στην πρώτη μπουκιά.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και θα την κάνεις κι εσύ πολύ εύκολα στο σπίτι σου!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. τυριά τριμμένα (Έμενταλ, Κεφαλογραβιέρα, Κασέρι, Γκούντα)
  • βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, πιπέρι
  • 2-3 κιλά ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

Για το ρόδισμα

  • 1 ποτήρι γάλα
  • 4 αβγά

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε για να ετοιμάσουμε το ζυμάρι της πίτας.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι απ’ το ψυγείο και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Με το ένα μέρος ζύμης ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω τα τυριά και μετά τις ντομάτες, εναλλάξ σε δύο στρώσεις.
  • Με το άλλο μέρος ζύμης ανοίγουμε το δεύτερο φύλο και το κόβουμε σε λωρίδες.
  • Τοποθετούμε τις λωρίδες ζύμης πάνω στην πίτα, όπως κάνουμε σε μια πάστα Φλώρα για να τη διακοσμήσουμε.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ έως ότου ροδίσει.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Λαχταριστικό γλυκό ψυγείου με πραλίνα φουντουκιού και ζαχαρούχο γάλα – Έτοιμο σε 30′!

Γρήγορη και εύκολη πανταζόροπιτα με ελαιόλαδο και φέτα – Ότι πρέπει για μετά την παραλία

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...