Τσιτσανόπιτα: Η παραδοσιακή τυρόπιτα της Βόρειας Εύβοιας χωρίς φύλλο


    Λατρεύουμε τις πίτες, όσο κανένα άλλο ελληνικό έδεσμα. Θα μπορούσαμε να τρώμε και μία διαφορετική κάθε μέρα.Κοιτώντας για «ψαγμένες» πίτες, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για την λεγόμενη «τσιτσανόπιτα»….


    Λατρεύουμε τις πίτες, όσο κανένα άλλο ελληνικό έδεσμα. Θα μπορούσαμε να τρώμε και μία διαφορετική κάθε μέρα.

    Κοιτώντας για «ψαγμένες» πίτες, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για την λεγόμενη «τσιτσανόπιτα».

    Πρόκειται για ένα είδος τυρόπιτας που πήρε το όνομά της από μια παραλλαγή του «τσιτσάνικου», δηλαδή του «γuμνού», σύμφωνα με τους ντόπιους. Έχει αφράτη, ζουμερή, τυρένια ζύμη και γίνεται χωρίς φύλλο. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα με πατάτες έτοιμη στο πι και φι.

    Αυτή την παραλλαγή της «γuμνής» τυρόπιτας τη συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Εύβοια.

    Είναι πολύ εύκολη και λαχταριστή και γίνεται πολύ γρήγορα και με λίγα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι θεϊκό και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

    Τσιτσανόπιτα: Η παραδοσιακή τυρόπιτα της Βόρειας Εύβοιας χωρίς φύλλο

    Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις και ξεκίνα:

    ΥΛΙΚΑ

    • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 125 γρ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. baking powder
    • 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    • 500 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
    • 200 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
    • 1 πακετάκι φρυγανιά τριμμένη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από τη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
    • Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
    • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε καλά.
    • Ρίχνουμε το υπόλοιπο της φρυγανιάς πάνω από την πίτα και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180C.
    • Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...