Φουσκωτή και κολόπια Αντίπαρου με κανέλα – Εθισμός αυτή η συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο που θα βρείτε στο βιβλίο “Μαεροτσκαλίσματα” που εκδόθηκε από το Σύλλογο γυναικών Αντιπάρου σας φέρνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μέσα από το Youweekly.gr! Εθισμός η…


    Loading...

    Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο που θα βρείτε στο βιβλίο “Μαεροτσκαλίσματα” που εκδόθηκε από το Σύλλογο γυναικών Αντιπάρου σας φέρνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μέσα από το Youweekly.gr! Εθισμός η φουσκωτή και τα κoλόπια…

    Όσο περνάνε οι μέρες τόσες περισσότερες συνταγές σας αποκαλύπτουμε από το argiro.gr που μας έχουν ξετρελάνει κι αυτή σίγουρα είναι ακόμα μια! Πάμε να δούμε παρακάτω πως φτιάχνεται βήμα – βήμα.

    Υλικά Συνταγής

    • 3 κιλά κολοκύθα κόκκινη
    • 3 φλ. ζάχαρη
    • 1 φλ. λάδι
    • 1/2 φλ. ρύζι
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • 1/2 κ.γλ κανέλα
    • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

    Για το φύλλο

    • 1 κιλό αλεύρι
    • 1/2 φλ. λάδι
    • 1/4 φλ. ούζο
    • αλάτι
    • λίγο ζεστό νερό

    Εκτέλεση για τη φουσκωτή και τα καλόπια από την Αντίπαρο – Τα βήματα που ακολουθεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    • Γι αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο, από το βράδυ κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και λίγη ζάχαρη.
    • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη νύχτα να μαραθεί.
    • Το πρωί ζυμώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε λίγο.
    • Ανακατεύουμε την κολοκύθα με όλα τα υλικά.
    • Ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που το έχουμε αλείψει λάδι, ρίχνουμε μέσα το κολοκύθι και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά και ψήνουμε τη φουσκωτή σε μέτριο φούρνο 1 ώρα περίπου.
    • Το πάνω φύλλο το αλείφουμε με λάδι.
    • Πολλές φορές έφτιαχναν και ατομικές μερίδες για τα παιδιά σε σχήμα μισοφέγγαρου και έκλειναν το ζυμάρι τριγύρω, πατώντας το με το χέρι. Ήταν τα λεγόμενα καλόπια.

    Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε και την παραδοσιακή συνταγή για το γλυκό της Μυκόνου! Είναι η μελόπιτα και μπορείτε να την δείτε αναλυτικά εδώ!

    Πετιμεζόπιτα της Πάρου με κανέλα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “κόβει” την ανάσα

    Μία παραδοσιακή συνταγή της Πάρου για αφράτη πετιμεζόπιτα ή αλλιώς πετιμεζένια με κανέλα μας παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας “κόβει” την ανάσα.

    Η εύκολη νηστίσιμη πίτα σαν κέικ, χωρίς ζάχαρη, γίνεται με ελαιόλαδο, κανελογαρύφαλα και παριανό πετιμέζι. Το πετιμέζι στην κουζίνα του Αιγαίου παίζει τον ρόλο της ζάχαρης και το χρησιμοποιούμε για να γλυκάνουμε πίτες, κουλουράκια, τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμιά αλλά και φαγητά.

    Την συνταγή βρήκαμε στο argiro.gr

    Υλικά Συνταγής

    • 2 φλ. πετιμέζι
    • 1½ φλ. ελαιόλαδο
    • 1/2 φλ. κρασί μπρούσκο Πάρου (ημίγλυκο κόκκινο κρασί)
    • 1 κ.σ κανέλα
    • 1 κ.γλ γαρίφαλο
    • 1/2 κ.γλ μοσχοκάρυδο
    • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    • 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι
    • 1 κ.σ σόδα μαγειρική
    • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 4 φλ αλεύρι γ.ο.χ.
    • 2 κ.σ σουσάμι
    • λίγο λάδι για το ταψί

    Εκτέλεση

    • Για την αφράτη και εύκολη πετιμεζόπιτα με καρύδια και χωρίς ζάχαρη, πρώτα θα κοσκινίσουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
    • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υγρά υλικά. Το πετιμέζι, το λάδι και το κρασί. Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να διαλυθεί το πετιμέζι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο). Ανακατεύουμε καλά.
    • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
    • Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι στο μείγμα της πετιμεζόπιτας κι ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, να χαθεί μέσα στα υλικά.
    • Λαδώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με 1 κουτάλια σουσάμι. Αδειάζουμε το μείγμα της πετιμεζόπιτας και κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.
    • Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
    • Η αφράτη και αρωματική πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγουμε μαχαίρι στην καρδιά της κι η λάμα του βγαίνει στεγνή από ζύμη, όπως κάνουμε σε ένα κέικ.
    • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160 °C.
    • Όταν βγαίνει καuτή από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με μπόλικο αραιωμένο πετιμέζι. Ζεσταίνουμε δηλαδή το πετιμέζι με λίγο νερό ώστε να είναι αρκετά αραιό σαν σιρόπι. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια.

    Μυστικά για την πετιμεζόπιτα της Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    • -Όταν βάζετε το μείγμα μίας γλυκιάς πίτας κέικ σαν την πετιμεζόπιτα, σε ένα ταψί, χτυπήστε το ταψί στον πάγκο σας ώστε να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας μέσα από το μείγμα και να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ στο ψήσιμο.
    • -Η πετιμεζόπιτα μπορεί να γίνει και σε φόρμα για κέικ. Γιατί στην ουσία είναι ένα υγιεινό κέικ, χωρίς ζάχαρη, αφράτο και παραδοσιακό.
    • -Πετιμεζόπιτα φτιάχνουμε στην Πάρο όλο τον χρόνο αφού το πετιμέζι στο νησί μας το έχουμε σε αφθονία. Γι αυτό άλλωστε φτιάχνουμε πολλές παραδοσιακές παριανές συνταγές με αυτό όπως πετιμεζένιους, τηγανίτες με πετιμέζι κλπ.

    Κι αν θέλετε κάτι αλμυρό για πιο πριν σας έχουμε μια υπέροχη συνταγή για μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο και μπόλικο λεμόνι, από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Κανελάδα από την Κω της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – Το ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

    Θα καταναλωθεί αμέσως το λικέρ με λάιμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Προσοχή στο λεμόνι

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα...
    Loading...