Το κόλπο για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο σας είναι καλό


Ελαιόλαδα στο εμπόριο κυκλοφορούν πάμπολλα και όλοι οι παραγωγοί έχουν να πουν τα καλύτερα για το δικό τους λάδι. Ποιο είναι όμως το πραγματικά καλό ελαιόλαδο;
Η ποιότητα του λαδιού αξιολογείται μόν…

...ο με την όσφρηση και τη γεύση και όχι από το χρώμα του. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σημάδια που πολλές φορές μπορεί να προσπερνάμε όμως είναι σημαντικά, για παράδειγμα, δείτε εδώ γιατί πρέπει να πετάξετε το ελαιόλαδο σας αν μυρίζει καμένο ή χώμα. Για να δοκιμάσει κανείς το ελαιόλαδο...

Ελαιόλαδα στο εμπόριο κυκλοφορούν πάμπολλα και όλοι οι παραγωγοί έχουν να πουν τα καλύτερα για το δικό τους λάδι. Ποιο είναι όμως το πραγματικά καλό ελαιόλαδο;

Η ποιότητα του λαδιού αξιολογείται μόνο με την όσφρηση και τη γεύση και όχι από το χρώμα του. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σημάδια που πολλές φορές μπορεί να προσπερνάμε όμως είναι σημαντικά, για παράδειγμα, δείτε εδώ γιατί πρέπει να πετάξετε το ελαιόλαδο σας αν μυρίζει καμένο ή χώμα.

Για να δοκιμάσει κανείς το ελαιόλαδο στο σπίτι, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού προκειμένου να αιχμαλωτιστούν τα αρώματα του. Αφού βάλει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου στο ποτήρι, θα πρέπει να το κρατήσει στη χούφτα του για 15-20 δευτερόλεπτα προκειμένου το λάδι να απελευθερώσει τα αρώματα του.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να μυρίσει το ελαιόλαδο. Ένα καλό λάδι θα βγάζει αρώματα φρέσκιας ελιάς, αρώματα χορταριών και φύλλων, ενώ αν το λάδι είναι κακής ποιότητας θα αναδυθούν βαριές και δυσάρεστες μυρωδιές.

ελαιόλαδο

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοκιμάσει το λάδι βάζοντας μια γουλιά στο στόμα, χωρίς αρχικά να το καταπιεί. Αφού στη συνέχεια εισπνεύσει λίγη ποσότητα αέρα από το στόμα, γεύεται το λάδι και μετά το καταπίνει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν το λάδι είναι καλής ποιότητας, σε αυτό το στάδιο της δοκιμής θα πρέπει κανείς να νιώσει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια σχεδόν ευχάριστη αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο.

Ο τενεκές είναι σωστό σκεύος αποθήκευσης αφού προστατεύει το λάδι από την έκθεση του στο φως. Το σωστό είναι εφόσον ανοιχτεί ο τενεκές, να μοιραστεί το λάδι σε μικρότερα σκεύη.

Τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης του λαδιού πρέπει να αποφεύγονται.

Βάλτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στο κέικ σας και χαρίστε κάτι μοναδικό στον οργανισμό σας

Τα κέικ είναι ένα γλύκισμα ιδανικό για να συνοδεύσεις τον πρωινό καφέ σου, για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο ή για σνακ. Μπορεί να μην ανήκει στην κατηγορία των παχυντικών γλυκών μιας και δεν περιέχει πολλά γλυκαντικά αλλά δεν θα ήταν ακόμη καλύτερο αν μπορούσαμε να το κάνουμε ακόμη πιο υγιεινό;

Όλοι ξέρουμε πως το βούτυρο είναι ένα υλικό που πρέπει μην χρησιμοποιείται συχνά καθώς προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα και το σύνηθες είναι να προκαλεί φράξιμο των αρτηριών. Κάντε λοιπόν ένα δώρο στον οργανισμό σας και σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο.

κέικ με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα υλικό που στη χώρα μας θα βρεις άφθονο και είναι πραγματικά θαυματουργό σε θέματα υγείας, δείτε εδώ ποιες ασθένειες μπορεί να θεραπεύσει. Εκτός αυτού όμως, έχει και μια πιο ιδιαίτερη γεύση που θα κάνει το κέικ σας λίγο πιο… μεσογειακό και παράλληλα θα του δώσει την απαραίτητη υγρασία. Απομακρύνετε λοιπόν από τη διατροφή σας το βούτυρο και αντικαταστήστε το με αγνό ελαιόλαδο.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά