Μελόπιτα Μυκόνου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – «Εγκεφαλικό» μόνο με την μυρωδιά


    «Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οι…

    ...κογένειας σου θα θέλουν και άλλο κομμάτι.Την βρήκαμε στο argiro.gr! Η γεύση της δεν περιγράφεται. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με τοπικά Μυκονιάτικα προϊόντα. Τυροβολιά Μυκόνου, φύλλο χωριάτικο και μέλι. Τη δοκίμασε στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ Σίφνου από την Άννα Αθυμαρίτη και τρελάθηκε...

    «Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οικογένειας σου θα θέλουν και άλλο κομμάτι.

    Την βρήκαμε στο argiro.gr! Η γεύση της δεν περιγράφεται. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με τοπικά Μυκονιάτικα προϊόντα. Τυροβολιά Μυκόνου, φύλλο χωριάτικο και μέλι. Τη δοκίμασε στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ Σίφνου από την Άννα Αθυμαρίτη και τρελάθηκε η Αργυρώ Μπαραμπαρίγου.

    Υλικά Συνταγής

    Για το φύλλο
    1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
    νερό χλιαρό όσο πάρει
    λίγο αλάτι
    Για τη γέμιση
    1 κιλό τυροβολιά (ανάλατο στραγγιστό τυρί Μυκόνου)
    1¼ φλ. ζάχαρη
    1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
    3 αβγά (σε θερμ. δωμ.)
    λίγο επιπλέον αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
    μπόλικο μέλι (για το μέλωμα)
    1 κ.σ κανέλα

    Εκτέλεση

    Για τη μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Σχεδόν σαν να κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30΄.

    Για τη γέμιση της μελόπιτας

    Σε ένα μπολ λιώνουμε το φρέσκο τυρί (τυροβολιά Μυκόνου) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

    Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ομοιογενής παχιά κρέμα τυριού.

    Για το στήσιμο της μελόπιτας

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το πρώτο κομμάτι και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 ή 34 εκ.

    Ισομοιράζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς °C στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά, μόνο στην κάτω αντίσταση ώστε να ψηθεί σωστά και από κάτω.

    Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καuτή την περιχύνουμε με 2 ως 3 φλιτζάνια με μέλι θυμαρίσιο.

    Μυστικά για μελόπιτα Μυκόνου

    -Η παραδοσιακή συνταγή για τη μελόπιτα Μυκόνου, είναι μια πίτα του Αιγαίου με ντόπιο τυρί και μπόλικο μέλι.

    Αν δεν βρείτε τυροβολιά βάλτε ανθότυρο και στραγγίστε το πολύ καλά. Αποτελείται από δυο φύλλα όπως οι περισσότερες πίτες του Αιγαίου. 1 φύλλο πάνω και 1 φύλλο κάτω.

    -Ψήστε την για πολλή ώρα για να βγει και να παραμείνει τραγανή.

    -Μέλι συνήθως βάζουν μπόλικο στη Μύκονο, μπορεί και 1 κιλό! Εξαρτάται πόσο γλυκιά την θέλετε.

    – Όπως και κανέλα αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε παραπάνω στο σερβίρισμα.

    Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

    Είναι όνειρο! Κοτσίδα κανέλας με καραμέλα γάλακτος από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

    Η κοτσίδα κανέλας με καραμέλα γάλακτος από τηνΑργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι ένα όνειρο! Θα τα φτιάξετε και θα “λιώνουν” στο στόμα! Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι από αυτά στο σπίτι όταν τα κάνετε.

    Την βρήκαμε στο argiro.gr!Η πιο γλυκιά συνταγή για την πιο ωραία κοτσίδα κανέλας! Απολαύστε τη στο πρωινό, στο brunch ή απλά όταν απλά θέλετε να γευτείτε κάτι μαγικό.

    Υλικά Συνταγής

    540 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    1/2 κ.γλ. αλάτι

    1 φάκελο μαγιά

    150 γραμ. βούτυρο πολύ μαλακό

    200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα

    80 γραμ. γάλα

    2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

    λίγους σπόρους κάρδαμο

    ξύσμα πορτοκαλιού

    2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

    Για τη γέμιση

    100 γραμ. βούτυρο μαλακό

    100 γραμ. μαύρη ζάχαρη

    1½ κ.σ. κανέλα

    2 πρέζες αλάτι

    Για την καραμέλα γάλακτος

    1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη

    2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες

    2 πρέζες αλάτι

    3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

    λίγη βανίλια υποβρύχιο (προαιρετικά)

    Εκτέλεση

    Όλα τα υλικά για την πλεξούδα κανέλας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.

    Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως. Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1′.

    Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

    Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.

    Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.

    Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς. Κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή. Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα. Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.

    Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

    Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει .

    Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα γάλακτος. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε κάνοντας γραμμές με το λευκό γλάσο βανίλιας.

    Για την καραμέλα γάλακτος

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

    Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας “σκοτώνει” αργά και βασανιστικά

    Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο – Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η κανέλα

    Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Youweekly.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά