Χωριάτικη τυρόπιτα της γιαγιάς: «Γεύση» παράδοσης με απλά και εύκολα υλικά για μικρούς και μεγάλους


    Συνταγή για τυρόπιτα «βγαλμένη» από το τευτέρι της γιαγιάς, δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσει όποιον επιχειρήσει να την φτιάξει. Επίσης, Τυρόπιτα αλλοτινών καιρών: Η μυστική συνταγή της γιαγιάς που «μυρίζει» παράδοση!Είναι μια τέλεια ιδέα για σνακ στο σχολείο αλλά και κολατσιό στο γραφείο, που θα λύσει το πρόβλημα του «τι να φάω σήμερα».Για το φύλλο:700γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 κουταλιέ…

    ...ταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο500 ml νερόλίγο πιπέριΓια τη γέμιση: ½ κιλό τυρί φέτα 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο 4 αβγά ½ φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 4 φλυτζάνια γάλα λίγο πιπέρι ΕκτέλεσηΓια το φύλλο: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα μαζί με το...

    Συνταγή για τυρόπιτα «βγαλμένη» από το τευτέρι της γιαγιάς, δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσει όποιον επιχειρήσει να την φτιάξει. Επίσης, Τυρόπιτα αλλοτινών καιρών: Η μυστική συνταγή της γιαγιάς που «μυρίζει» παράδοση!

    Είναι μια τέλεια ιδέα για σνακ στο σχολείο αλλά και κολατσιό στο γραφείο, που θα λύσει το πρόβλημα του «τι να φάω σήμερα».

    Υλικά

    Για το φύλλο:

    700γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

    2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

    500 ml νερό

    λίγο πιπέρι

    Για τη γέμιση:

    • ½ κιλό τυρί φέτα
    • 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
    • 4 αβγά
    • ½ φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
    • 4 φλυτζάνια γάλα
    • λίγο πιπέρι

    Εκτέλεση

    Για το φύλλο:

    • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία λεκανίτσα μαζί με το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα!
    • Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και τα ανοίγουμε με έναν πλάστη σε 4 όμοια φύλλα.

    Για τη γέμιση:

    Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα τυριά, το σιμιγδάλι, το πιπέρι και τέλος το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε. Προσέχουμε να μη γίνει το μείγμα πολύ νερουλό!

    Αν κατά λάθος πέσει παραπάνω γάλα ή μας φανεί πολύ νερουλό, προσθέτουμε λίγο ακόμη σιμιγδάλι, για να τραβήξει τα παραπανίσια υγρά!

    Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας και στρώνουμε κάτω τα μισά φύλλα. Όπως τα στρώνουμε, τα αλείφουμε ένα ένα ενδιάμεσα με λίγο λαδάκι.

    Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία.

    Αν τα φύλλα περισσεύουν από το ταψί, τα τυλίγουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε.

    Από πάνω ρίχνουμε λίγο λαδάκι ή βούτυρο και τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι.

    Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα, χωρίς να την κόψουμε ως κάτω.

    Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

    Σημείωση: Σε περίπτωση, που δεν φτιάξουμε δικό μας φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό φύλλα χωριάτικα για πίτα.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά