Λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Εύκολη μαμαδίστικη συνταγή


    Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με ρύζι, με θεϊκή σάλτσα και κρεμώδη υφή. Θυμίζει αλά κρεμ, σερβίρεται με ρύζι πιλάφι κ…

    ...αι είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια.Πάμε να δούμε παρακάτω όλα τα υλικά που χρειάζονται αλλά και βήμα βήμα πως να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να το επιτύχουμε. ...

    Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα με ρύζι, με θεϊκή σάλτσα και κρεμώδη υφή. Θυμίζει αλά κρεμ, σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια.

    Πάμε να δούμε παρακάτω όλα τα υλικά που χρειάζονται αλλά και βήμα βήμα πως να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να το επιτύχουμε.

    Υλικά Συνταγής

    Για το κοτόπουλο

    • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1.300 γραμ κομμένο σε κομμάτια
    • (ή 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
    • 4 κ.σ ελαιόλαδο
    • 1 σκ. σκόρδο ολόκληρη
    • 1 μέτριο καρότο ολόκληρο
    • 1/2 κρεμμύδι
    • 1 /2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
    • 1 κύβο κότας
    • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
    • το χυμό από 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι

    Για το πολύχρωμο ρύζι

    • 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 καρότο ψιλοκομμένο
    • 1 φλ. αρακά
    • 2 κ.σ. άνηθο
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    • Για το κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα, στεγνώνουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
    • Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
    • Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τον κλασικό κύβο κότας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.
    • Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαραρόλα.
    • Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.

    Για το ρύζι

    • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
    • Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά. Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
    • Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.
    • Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.

    Αν θες και κάτι γλυκό για να το συνοδεύσεις, δες εδώ την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για υπέροχη και νηστίσιμη σταφιδόπιτα!

    Το μυστικό για να κάνεις ζουμερό στήθος κοτόπουλου

    ο κρέας του χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική, κυρίως το στήθος, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ελαφριές συνταγές για σαλάτες, σε γέμιση για πίτες αλλά και σε πιο χορταστικές και βαριές συνταγές αλλά αν δεν ξέρεις πώς να του φερθείς μπορεί να καταλήξεις με ένα στεγνό και άνοστο κομμάτι κρέας.

    Μη φοβού. Σου βρήκα το μυστικό για να πετυχαίνεις ΠΑΝΤΑ ζουμερό και λαχταριστό στήθος κοτόπουλο. Αν θέλεις λοιπόν να ετοιμάσεις κρέας για να συνοδεύσεις τη σαλάτα σου ή την μακαρονάδα σου αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το εξής.

    • Αρχικά χτύπα το στήθος με ένα βάζο ή με το ειδικό εργαλείο που μαλακώνει τα κρέατα ώστε να αποκτήσει το ίδιο πάχος το κομμάτι κρέατος που έχεις.
    • Αλατοπιπέρωσε και από τις δύο μεριές.
    • Ζέστανε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το κοτόπουλο· στο 1 λεπτό γύρισέ το και μετά σκέπασε το τηγάνι με ένα καπάκι και χαμήλωσε τη φωτιά στο 2 (αν θεωρήσουμε ότι το μέτριο είναι το 4 και το μαξ το 8 στο μάτι της κουζίνας σου) και άφησε το κρέας έτσι για 10 λεπτά ΧΩΡΙΣ να σηκώσεις το καπάκι.
    • Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά σβήσε τη φωτιά και άφησε για άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο το τηγάνι. Δεν πρέπει να είναι ροζ στη μέση- σε αυτή την περίπτωση μπορείς να το βάλεις για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο σε ένα ταψάκι με αλουμινόχαρτο.

    Αυτό που συμβαίνει όταν ετοιμάζεις έτσι το κοτόπουλο είναι ότι βράζει σωστά και στο δικό του ζουμί, άρα κρατάει όλη του τη νοστιμιά και γεύση. Μπορείς φυσικά να προσθέσεις όποιο άλλο μυρωδικό/ μπαχαρικό θέλεις πριν το βάλεις στο τηγάνι, το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την τεχνική θα αλλάξεις γνώμη για το στήθος κοτόπουλου και θα το φτιάχνεις πιο συχνά!

    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά