Άκης Πετρετζίκης: Σπιτική συνταγή για χωριάτικο ψωμί χωρίς ζύμωμα, πιο νόστιμο και από του φούρνου


    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

    Το ψωμί χωρίς ζύμωμα είναι μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, κυρίως αυτή την περίοδο, οπότε περνάμε πολύ χρόνο στ…

    ...�όνο στο σπίτι, λόγω του δεύτερου lockdown. Ψωμί χωρίς ζύμωμα: Απαιτούνται 27 ώρες αναμονής πριν το ψήσιμοΟ χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση είναι 10 λεπτά, αλλά ο χρόνος αναμονής πριν το ψήσιμο, το οποίο διαρκεί 45 λεπτά, είναι 27 ώρες.Πρόκειται για μία συνταγή του Άκη...


    Το ψωμί χωρίς ζύμωμα είναι μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, κυρίως αυτή την περίοδο, οπότε περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι, λόγω του δεύτερου lockdown.


    Ψωμί χωρίς ζύμωμα: Απαιτούνται 27 ώρες αναμονής πριν το ψήσιμο

    Ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση είναι 10 λεπτά, αλλά ο χρόνος αναμονής πριν το ψήσιμο, το οποίο διαρκεί 45 λεπτά, είναι 27 ώρες.

    Πρόκειται για μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, η οποία έχει ξετρελάνει όλους όσοι την έχουν δοκιμάσει στο σπίτι τους.

    Υλικά

    600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    450 γρ. νερό
    10 γρ. αλάτι
    4 γρ. μαγιά ξηρή

    Παρασκευή

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι το μείγμα να έχει την όψη ενός πηχτού χυλού.


    Καλύπτουμε με μεμβράνη, ανοίγουμε ένα δυο τρύπες και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15-25 ώρες. Αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνουμε το ζυμάρι μας 3-4 φορές, σχηματίζουμε γρήγορα μια μπάλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα που την έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Η ζύμη είναι ΠΟΛΥ υγρή και θέλει γρηγοράδα και αλευρωμένα χέρια για να διπλωθεί.

    Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 2 ώρες).

    Αδειάζουμε τη ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη σε ελαφρά λαδωμένη και προθερμασμένη πλατιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο ή σε γάστρα και ψήνουμε στους 230° C στον αέρα με το καπάκι για 30 λεπτά. (Κοινώς, βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για να πάρει θερμοκρασία άδεια πρώτα και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη)

    Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα – περίπου 15 λεπτά ακόμα.


    Tip

    Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο νερό έχει μια ζύμη τόσο πιο πολλούς πόρους έχει το ψωμί μας. Παίξτε με τη ζύμη λίγο και θα δείτε πως σας βολεύει.

    Είναι ένα ψωμί που ναι μεν δεν χρειάζεται ζύμωμα αλλά θέλει την προσοχή του. Δοκιμάστε με διαφορετικούς τύπους αλευριού και σίγουρα βοηθά αν είναι μισό αλεύρι λευκό και μισό ολικής άλεσης.


    Το διαβάσαμε εδώ

    Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά