Η απλότητα και η νοστιμιά της παραδοσιακής μανιάτικης κουζίνας αποτυπώνονται ιδανικά στις περίφημες τραβηχτές – ένα από τα πιο αγαπημένα, αυθεντικά τηγανητά εδέσματα της Μάνης. Με μόλις τρία υλικά, αυτό το παραδοσιακό ζυμάρι που «τραβιέται» στο τηγάνι καταφέρνει να κλέψει την παράσταση στο τραπέζι, είτε προσφέρεται ως πρωινό, συνοδευτικό ή γλυκό με μέλι και κανέλα. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, ανακαλ…
Η απλότητα και η νοστιμιά της παραδοσιακής μανιάτικης κουζίνας αποτυπώνονται ιδανικά στις περίφημες τραβηχτές – ένα από τα πιο αγαπημένα, αυθεντικά τηγανητά εδέσματα της Μάνης. Με μόλις τρία υλικά, αυτό το παραδοσιακό ζυμάρι που «τραβιέται» στο τηγάνι καταφέρνει να κλέψει την παράσταση στο τραπέζι, είτε προσφέρεται ως πρωινό, συνοδευτικό ή γλυκό με μέλι και κανέλα.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, ανακαλύπτουμε τη λιτή αλλά γεμάτη γεύση συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά και συνεχίζει να κρατά ζωντανή την αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα της Μάνης.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για τις τραβηχτές
- 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γ. ξερή μαγιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250-300 gr νερό χλιαρό
- Λίγο ελαιόλαδο
- Τυρί
Εκτέλεση συνταγής
Η απλότητα και η νοστιμιά της παραδοσιακής μανιάτικης κουζίνας αποτυπώνονται ιδανικά στις περίφημες τραβηχτές – ένα από τα πιο αγαπημένα, αυθεντικά τηγανητά εδέσματα της Μάνης. Με μόλις τρία υλικά, αυτό το παραδοσιακό ζυμάρι που «τραβιέται» στο τηγάνι καταφέρνει να κλέψει την παράσταση στο τραπέζι, είτε προσφέρεται ως πρωινό, συνοδευτικό ή γλυκό με μέλι και κανέλα.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, ανακαλύπτουμε τη λιτή αλλά γεμάτη γεύση συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά και συνεχίζει να κρατά ζωντανή την αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα της Μάνης.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για τις τραβηχτές
- 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γ. ξερή μαγιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250-300 gr νερό χλιαρό
- Λίγο ελαιόλαδο
- Τυρί
Εκτέλεση συνταγής
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να βραχεί το αλεύρι και να αποκτήσουμε μια όχι σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα – αν χρειαστεί, προσθέτουμε ανάλογα λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ και την κυλάμε ώστε να λαδωθεί η επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για περίπου μία ώρα.
- Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και την ξεφουσκώνουμε.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια 40 γρ. και –με λαδωμένα χέρια– τα πλάθουμε στρογγυλά.
- Τραβάμε την ελαστική ζύμη απαλά και την τεντώνουμε να ανοίξει σε οβάλ λεπτό φύλλο, πάχους 0,5 εκ.
- Ζεσταίνουμε σε μεσαίο τηγάνι και μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο –πρέπει να μισοσκεπάζει τις τραβηχτές– και ρίχνουμε μια-δυο πίτες.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με πιρούνι, να μη φουσκώσουν πολύ, ή τις τρυπάμε σε δυο-τρία σημεία.
- Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά να ροδίσουν και στη συνέχεια τις γυρνάμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά, για 1½ λεπτό.
- Βγάζουμε τις τραβηχτές Μάνης σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το περιττό λάδι και τηγανίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες.
- Σερβίρουμε τις τραβηχτές με τυρί και ντοματοσαλάτα.
- Όσο πιο πολύ ξεκουράσετε τη ζύμη τόσο πιο ελαστική θα γίνει.
- Για να μην ρουφούν λάδι οι πίτες πρέπει το λάδι στο τηγάνι να κάψει και να τις τηγανίσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έτσι θα γίνουν τραγανές και χωρίς να ρουφήξουν λάδια.
Κι αν σ’αρέσει η μανιάτικη κουζίνα δες εδώ πώς μπορείς να φτιάξεις χιουροπασπάλα.
Πηγή: Argiro.gr