Εύκολο παραδοσιακό ψωμί με 5 υλικά – Δεν θέλει ζύμωμα


    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε την πιο γρήγορη παραδοσιακή συνταγή για ψωμί! Χρειάζεστε μόνο 5 υλικά που σίγουρα τα περισσότερα θα τα έχετε στο σπίτι σας, ενώ δεν χρειάζεται ζύμωμα πριν το αφήσετε να ξεκουραστεί.Δείτε επίσης: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς – Με μελωμένο φύλλο και πλούσια παχύρευστη κρέμα


    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε την πιο γρήγορη παραδοσιακή συνταγή για ψωμί! Χρειάζεστε μόνο 5 υλικά που σίγουρα τα περισσότερα θα τα έχετε στο σπίτι σας, ενώ δεν χρειάζεται ζύμωμα πριν το αφήσετε να ξεκουραστεί.

    Πως να φτιάξετε το ψωμί της Αργυρώς

    Υλικά

    • 650 γρ. αλεύρι για χωριάτικο για ψωμί
    • 4 γρ. ξερή μαγιά
    • 8 γρ. αλάτι
    • 450 γρ. νερό

    Για το τελείωμα

    • κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
    • Λίγο αλεύρι ολικής άλεσης

    Δείτε επίσης: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς – Με μελωμένο φύλλο και πλούσια παχύρευστη κρέμα

    Εκτελεση

    Η ζυμη

    • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
    • Προσθέτουμε το νερό και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι, με ακανόνιστο σχήμα, αρκετά υγρή.
    • Δεν ζυμώνουμε καθόλου.
    • Ίσα που να ενωθούν τα υλικά.
    • Την ξεκουράζω.
    • Σε αυτό το στάδιο οπλιστείτε με υπομονή, χρειάζεται μόνο πολύ ξεκούραση.
    • Την βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες.
    • Η υφή της μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες.

    Ψησιμο-χρονος

    • Προετοιμάζω τη κατσαρολα και το φούρνο
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230ºC, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, μια μαντεμένια κατσαρόλα, να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).
    • Ζεσταίνουμε και το καπάκι της.
    • Δίνω σχήμα χωρίς ζύμωμα
    • Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο.
    • Είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή.
    • Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει.
    • Τη διπλώνουμε στα τρία.
    • Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία.
    • Την ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα μπολ, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι ολικής.
    • Αφήνουμε για μία ώρα σκεπασμένο.
    • Όταν την φτιάχνουμε, πιέζουμε, δίνουμε σχήμα, την αφήνουμε 40΄-1 ώρα να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
    • Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια, και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε με την βοήθεια της πετσέτας στην κατσαρολα, με τις ενώσεις του να φαίνονται, προς τα πάνω.
    • Αν θέλουμε στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησιματος.
    • Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
    • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.
    • Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει.
    • Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά