Ακολουθούν κόλπα της αθάνατης Ελληνίδας γιαγιάς για να μην κολλούν τα μπιφτέκια στα σχάρα, ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει όλοι στην προσπάθειά τους να φτιάξουν το αγαπημένο φαγητό. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό που έβαζε στον κιμά για τα μπιφτέκια και τα έκανε “αφρό”.Τα μπιφτέκια, πραγματικά αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, μπορεί να μοιάζουν απλά σαν φαγητό αλλά θέλουν ταλέντο και στο…
Ακολουθούν κόλπα της αθάνατης Ελληνίδας γιαγιάς για να μην κολλούν τα μπιφτέκια στα σχάρα, ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει όλοι στην προσπάθειά τους να φτιάξουν το αγαπημένο φαγητό. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό που έβαζε στον κιμά για τα μπιφτέκια και τα έκανε “αφρό”.
Τα μπιφτέκια, πραγματικά αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, μπορεί να μοιάζουν απλά σαν φαγητό αλλά θέλουν ταλέντο και στο φτιάξιμο και στο ψήσιμο.
Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές συνταγές για μπιφτέκια, κόλπα για να παραμένουν αφράτα και πολύ πρόσφατα μια εξαιρετική συνταγή για μπιφτέκια σαν της ταβέρνας που έκανε θραύση.
Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τα κόλπα για να μην μας κολλάνε τα μπιφτέκια στη σχάρα. Σημαντικό και κρίσιμο καθώς πολλοί ή μάλλον όλοι την έχουν πατήσει με το φαγητό τους, τα μπιφτέκια τους, να καταστρέφονται στο γύρισμα, σε μια προσπάθεια απλά να τα γυρίσουν στη σχάρα.
Αν λοιπόν αναζητάτε τρόπους τα μπιφτέκια σας να μην κολλάνε στη σχάρα και να μην διαλύονται όταν τα γυρίζετε τότε δείτε τα παρακάτω κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τέτοιες… κακοτοπιές στο μέλλον.
Ακολουθούν μερικά δοκιμασμένα κόλπα για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια στη σχάρα.
Πωλούνται στο εμπόριο μπουκάλια με ειδικό στόμιο, στο οποίο μπορείτε να βάλετε το λάδι της επιλογή σας, για να ψεκάσετε με αυτό τη σχάρα.
Είναι κρίσιμο να ψεκάσετε τη σκάρα σας με το λάδι πριν ανάψετε το φούρνο, τη βάλετε στα κάρβουνα κ.ο.κ.
Αν δεν έχετε δοχείο σπρέι καταφύγετε στην πιο απλή λύση. Εμποτίστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στο λάδι και με τη βοήθεια μιας λαβίδας περάστε όλη τη σχάρα. Προσοχή, δεν πρέπει να στάζει το λάδι.
Απλά κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρίψτε την κομμένη πλευρά του στη σχάρα σας, αφού πρώτα την έχετε προθερμάνει. Συγκεκριμένα, ιδανικό είναι η σχάρα να καίει.
Η τέχνη του burger: Τα 3 «μυστικά» στο μαγείρεμα του κιμά και το ψήσιμο για ζουμερά και πεντανόστιμα μπιφτέκια
Τα σπιτικά burger με τα αφράτα μπιφτέκια, τα ζεστά τραγανά ψωμάκια, τις λαχταριστές σως και τις τηγανητές πατάτες είναι must για μια σπιτική -ανοιξιάτικη- μάζωξη στο μπαλκόνι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της Αργυρώς για τέλεια ψημένα μπιφτέκια.
Για να καταφέρεις όμως να ψήσεις τα τέλεια μπιφτέκια χρειάζεται να προσeξεις κάτι πολύ βασικό πριν καν φτάσει η ώρα να ανάψεις την γκριλιέρα. Όταν πλάσεις τα μπιφτέκια θα πρέπει να τα βάλεις αμέσως στο ψυγείο για 3 βασικούς λόγους.
Τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά είναι ευαίσθητα καθώς όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τους τόσο πιο γρήγορα μαλακώνει το λίπος που περιέχουν με αποτέλεσμα να διαλύεται το σχήμα τους. Αν θέλεις να μην λιώσουν πάνω στην γκριλιέρα φρόντισε να τα βάλεις αμέσως στο ψυγείο μέχρι να ζεσταθεί το γκριλ.
Η υγρασία του κιμά παίζει σημαντικό ρόλο στο ψήσιμο (και στο πόσο αφράτα είναι τα μπιφτέκια σου) γιατί όσο το μπιφτέκι είναι πάνω στη φωτιά η υγρασία στην περιφέρειά του εξατμίζεται πρώτη. Όταν λοιπόν ετοιμάζεσαι να ψήσεις μπιφτέκια που έχουν θερμοκρασία δωματίου υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στην επιφάνειά τους για να εξατμιστεί κάτι που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ψησίματος αλλά και να καταλήξεις με στεγνό μπιφτέκι.
Όπως ξέρεις τα ωμά κρέατα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων. Αν σκεφτείς, μάλιστα, ότι ο κιμάς περιέχει περισσότερο αέρα από ότι οι μπριζόλες πράγμα που αυξάνει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του (όπως είπαμε νωρίτερα) τότε όσο περισσότερο αφήνεις εκτός ψυγείου τα μπιφτέκια σου αυξάνεις τις πιθανότητες να παρουσιαστούν βακτήρια.
Μοσχομυρίζουν σε όλη τη γειτονιά: Αφρατοφανταστικά μπιφτέκια από τη Βέφα Αλεξιάδου – Το μυστικό υλικό που βάζει
Πολλές από τις συνταγές της Βέφας Αλεξιάδου μπορούν να ξεσηκώσουν όλη τη γειτονιά, καθώς μοσχομυρίζουν. Αυτή τη φορά μαθαίνουμε το μυστικό υλικό που βάζει στα αφρατοφανταστικά μπιφτέκια της. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να μη διαλύονται.
Υλικά
- 9-10 μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (κατα προτίμηση λάπα)
- 2 κρεμμύδια μεγάλα
- 2 αυγά
- 1 καρότο μεγάλο
- 2 μικρές ντομάτες ή 1 μεγάλη
- 3 κσ γάλα εβαπορέ
- 8 κσ ελαιόλαδο
- 6-7 κσ τυρί τριμμένο
- 2-3 κγ πιπέρι
- 1,5 κγ αλάτι
- 2 κσ σιμιγδάλι
- 4 κσ φρυγανιά τριμμένη
- 2 κγ ρίγανη
- 1/2 ματσάκι μαιντανό (μόνο φύλλα όχι κοτσάνια)
- Μυστικό υλικό: κανέλα!
Εκτέλεση – 35 λεπτά
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ ή λεκάνη.
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, το καρότο, τη ντομάτα και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε το μίγμα του κιμά έχοντας βρεγμένα χέρια για όσο χρειάζεται μέχρι να ενωθεί ο κιμάς με τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας προσέχοντας πάλι τα χέρια μας να είναι ελαφρώς βρεγμένα.
Και μετά τα μπιφτέκια; Η συνταγή που χρειάζεται είναι ένα σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα.
Δείτε και αυτά