Αυτή η τυρόπιτα θα σου κάνει ματάκια! Είναι αφράτη, ροδαλή και εύκολη. Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο απλή, μα, ξαφνιάζει με τη νοστιμιά της! Θα ευχαριστηθείς την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπουγάτσα από τις Σέρρες.Αυτή η συνταγή είναι η χαρούμενη τυ…
Αυτή η τυρόπιτα θα σου κάνει ματάκια! Είναι αφράτη, ροδαλή και εύκολη. Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο απλή, μα, ξαφνιάζει με τη νοστιμιά της! Θα ευχαριστηθείς την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπουγάτσα από τις Σέρρες.
Αυτή η συνταγή είναι η χαρούμενη τυρόπιτα της γιαγιάς Αναστασίας (Τασία ή Τασούλα). Κάθε Πάσχα που την έφτιαχνε έλεγε στην κόρη της:
«Παιδί μου την τυρόπιτά σου να την κάνεις “ματάκια”. Να είναι χαρούμενη!»
Λέτε αυτό να είναι το μυστικό της νοστιμιάς της? Πάντως, όσες φορές την έχω φτιάξει με κέφι και χαρούμενη διάθεση, τα “ματάκια” της είναι σαν να μου χαμογελούν και γίνεται πεντανόστιμη. Αυτό το πιστεύω για όλα τα φαγητά που φτιάχνω! Είμαι απολύτως σίγουρη ότι τα συναισθήματά μου περνάνε στο φαγητό. Φαίνονται στη γεύση και την όψη του πιάτου.
- 1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο
- 8 – 9 μεσαία αβγά
- 3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.
- Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.
- Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.
- Ελπίζω να την φτιάξετε, να την ευχαριστηθείτε και να σας δώσει τη χαρά που ήθελε να προσφέρει η γιαγιά Τασούλα στην οικογένειά της όταν ήθελε να τους κάνει όλους να χαμογελούν!
- Τρώγεται στο πρωινό αντί για ομελέτα, συνοδευτικό σε κυρίως γεύμα ή με σαλάτα ως κυρίως πιάτο. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και είναι χορταστική. Επιλέξτε τη για το Πασχαλινό σας τραπέζι και κάντε τους όλους να χαμογελούν!
Πηγή: magiacook.gr
«Ονειρική» συνταγή από Βασίλη Καλλίδη: Τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και τέσσερα τυριά!
Μια «ονειρική» συνταγή για τυρόπιτα μοιράστηκε ο Βασίλης Καλλίδης, η οποία έχει τραγανό φύλλο και φτιάχνεται με τέσσερα τυριά.
Ο γνωστός σεφ όλα αυτά τα χρόνια τους «τρελαίνει» όλους με τη μαγειρική του. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή του για πεντανόστιμα μπιφτέκια.
Υλικά:
- 2 πακέτα φύλλο κουρού
- 200 γρ φέτα
- 150 γρ κεφαλοτύρι
- 150 γρ γραβιέρα
- 150 γρ κασέρι
- 2 αυγά
- λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 κουτάκι σόδα
- 1/2 φλ βούτυρο
- 2 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Απλώνουμε τα δύο φύλλα σε ένα ταψί και από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα δυο φύλλα. Ραντίζουμε με το μισό κουτάκι σόδα, αλείφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 35 λεπτά, στον αέρα.
Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:
Δείτε και αυτά