Θα μοσχοβολήσει το σπίτι με αυτή την αρωματική τυρόπιτα. Η συνταγή είναι πανεύκολη και γρήγορη στην ετοιμασία και το αποτέλεσμα είναι από άλλο πλανήτη. Με την ευκαιρία, δείτε την τυρόπιτα που είναι έτοιμη σε 2 κινήσεις.Λαχταριστή και αρωματική τυρόπιτα χωρίς φύλλο, για εσάς που κουράζεστε να ανοίγετε φύλλο ή δεν αγαπάτε το φύλλο. Με χαμηλά λιπαρά και έτοιμη σε 20′! Αυτή η συνταγή είναι ονειρική κα…
Θα μοσχοβολήσει το σπίτι με αυτή την αρωματική τυρόπιτα. Η συνταγή είναι πανεύκολη και γρήγορη στην ετοιμασία και το αποτέλεσμα είναι από άλλο πλανήτη. Με την ευκαιρία, δείτε την τυρόπιτα που είναι έτοιμη σε 2 κινήσεις.
Λαχταριστή και αρωματική τυρόπιτα χωρίς φύλλο, για εσάς που κουράζεστε να ανοίγετε φύλλο ή δεν αγαπάτε το φύλλο. Με χαμηλά λιπαρά και έτοιμη σε 20′! Αυτή η συνταγή είναι ονειρική και από θέμα γεύσης και από προετοιμασίας.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 750 γρ. γάλα
- 1 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού – στα ράφια με τα άλευρα μεγάλων σούπερ μάρκετ)
- 1½ φλιτζ. τσαγιού λευκό τυρί άλμης με χαμηλά λιπαρά, θρυμματισμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
- 3 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- πάπρικα σε νιφάδες
Διαδικασία
- Για την εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με το λευκό τυρί και το κατίκι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την πολέντα με το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα πολέντας-μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
- Μόλις πήξει το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά και τα τυριά, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε μέσα το μείγμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για να κάνει κρούστα.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Σερβίρουμε την εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο ζεστή, σε κομμάτια και συνοδεύουμε με μια λαχανοσαλάτα.
Καλή επιτυχία!
Κοζανίτικη τυρόπιτα με μόλις 5 υλικά που γίνεται στο πι και φι
Η ωραιότερη συνταγή για τυρόπιτα που σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει! Πρόκειται για μια αλλιώτικη πίτα από την όμορφη Κοζάνη με 5 μόνο υλικά. Μην καθυστερείτε άλλο! Τρέξτε να την φτιάξετε!
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μπουκιά και συχώριο: Πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις και έτοιμη σε 10 λεπτά
Υλικά
- 8 φύλλα για πίτα
- 8 αβγά μεσαία
- 800 γρ. φέτα (πιπεράτη – πικάντικη κατά προτίμηση)
- 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο έξτρα παρθένο για την επάλειψη των φύλλων
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγοραστό φύλλο για πίτες φρέσκο ή κατεψυγμένο (προτιμήστε φρέσκο και ποιοτικό, τα καλά υλικά κάνουν τη διαφορά). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το βγάλετε από τη συντήρηση ή την κατάψυξη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για το φρέσκο φύλλο αρκούν 20’, για το κατεψυγμένο 1 ώρα. Όμως με χειροποίητο παραδοσιακό φύλλο ανοιγμένο με τα χεράκια μας η στριφτόπιτα θα γίνει σκέτο ποίημα. (βλέπε αναλογίες υλικών και οδηγίες παρασκευής σπιτικού φύλλου).
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά και προσθέτουμε το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε τη φέτα στο χέρι μας πάνω από το μπολ και την θρυμματίζουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή δύο μεσαία (30 εκ. περίπου). Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα. Επίσης στρώνουμε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε (απαραίτητο εργαλείο για την τεχνική που θα ακολουθήσει). Τοποθετούμε πάνω από τη λαδόκολλα ένα φύλλο με τη λαδόκολλα να εξέχει λίγο από την πιο κοντινή (παράλληλα) σε εμάς πλευρά. Με ένα πινέλο ρίχνουμε ελαιόλαδο, πεταχτά, να πάει σε όλο το φύλλο.
- Διπλώνουμε λίγο (3-5 εκ.) την αρχή του φύλλου που είναι παράλληλα με εμάς. Με ένα κουτάλι παίρνουμε γέμιση και τη βάζουμε απλωτά μέχρι τη μέση του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο τα πλαϊνά για να μην φεύγει η γέμιση καθώς θα τυλίγουμε το φύλλο.
- Διπλώνουμε την αρχή του φύλλου μαζί με τη γέμιση με το χέρι φέρνοντάς το δύο στροφές. Στη συνέχεια πιάνουμε την λαδόκολλα και την ανασηκώνουμε. Το φύλλο αρχίζει να ρολάρει (διπλώνεται μαζί με τη γέμιση) όσο σηκώνουμε τη λαδόκολλα πιο ψηλά. Το δίπλωμα των φύλλων σε μπαστούνι με τη γέμιση γίνεται παιχνιδάκι!
- Πιάνουμε το μπαστούνι και με τα δυο μας χέρια και το τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία γεμίζοντας ένα ένα τα φύλλα και τοποθετώντας τα στο ταψί ξεκινώντας από το τέλος του προηγούμενου και τυλίγοντας γύρω γύρω. Έτσι στο τέλος θα σχηματιστεί ένας μεγάλος σαλίγκαρος.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε τρίγωνα κομμάτια πιέζοντας ελαφρά χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Αλείφουμε την τυρόπιτα με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200° C πάνω κάτω τοποθετώντας το ταψί στη 2η σχάρα από κάτω μέχρι να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε εάν έχει ροδίσει και στον πάτο. (Αν θα πάρει ωραίο χρώμα εξαρτάται από τον φούρνο και το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε). Ίσως χρειαστεί στο τέλος να ψήσετε για μερικά λεπτά μόνο κάτω για να έχετε την τέλεια καλοψημένη και τραγανή στριφτή τυρόπιτα. Κόβουμε την τυρόπιτα σε ωραία τρίγωνα κομμάτια στα σημεία που την είχαμε χαράξει πριν ψηθεί.