Ότι πρέπει για νηστεία: Ο πιο τέλειος σιμιγδαλένιος χαλβάς


    Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και για εσάς που έχετε μπει σε mood νηστείας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει να προτείνει την πιο τέλεια συνταγή για γλυκό: Σιμιγδαλένιος χαλβάς.Ένα κλασικό, σπιτικό γλυκό για όλες τις ώρες που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με αυγά και μπόλικη κανέλαΤραγανή και ζουμερή ταυτόχρονα: Η απόλυτη συνταγή για διπ…


    Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και για εσάς που έχετε μπει σε mood νηστείας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει να προτείνει την πιο τέλεια συνταγή για γλυκό: Σιμιγδαλένιος χαλβάς.


    Ένα κλασικό, σπιτικό γλυκό για όλες τις ώρες που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

    Τι θα χρειαστείς για τον χαλβά

    • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
    • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 1 φλ. σιμιγδαλι χοντρό
    • 2-1/2 φλ. ζάχαρη
    • 4 φλ. νερό
    • 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
    • 1/2 φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
    • 2 φλ. λεμονιού
    • 1 κ.σ. κανέλα
    • 1 ξυλάκι κανέλας

    Εκτέλεση

    Για το σιρόπι

    • Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες από λεμόνι.
    • Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 2-3′ το σιρόπι.
    • Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
    • Μπορούμε να προσθέσουμε μαύρες σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο, cranberries ή καρύδια ακόμα και ινδοκάρυδο.

    Για το σιμιγδαλένιο χαλβά

    • Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί.
    • Το ψιλό αλλά και το χοντρό σιμιγδάλι το προσθέτουμε ταυτόχρονα.
    • Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
    • Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
    • Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά.
    • Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καuτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι που κοχλάζει. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!
    • Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.
    • Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    • Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.
    • Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.
    • Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα.
    • Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με αυγά και μπόλικη κανέλα

    Τραγανή και ζουμερή ταυτόχρονα: Η απόλυτη συνταγή για διπλή τεμπελόπιτα

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά