Βαρεθήκατε τον κλασικό μουσακά; Το Athensmagazine.gr σας έχει μια σούπερ εναλλακτική συνταγή. Φτιάξτε μουσακά με πατάτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού. Εκτός όμως, από το μουσακά, δείτε εδώ συνταγή για υγιε…
Βαρεθήκατε τον κλασικό μουσακά; Το Athensmagazine.gr σας έχει μια σούπερ εναλλακτική συνταγή. Φτιάξτε μουσακά με πατάτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού. Εκτός όμως, από το μουσακά, δείτε εδώ συνταγή για υγιεινά κεφτεδάκια φούρνου.
Μουσακάς: Δείτε αναλυτικά τη συνταγή
- 1 κιλό πατάτες (7-8)
- 300 γραμμάρια μαλακό τυρί (πεκορίνο Αμφιλοχίας)
- 1/2 κιλό κιμάς
- 200 γραμμάρια ντοματίνια
- 2 κουταλιές πελτές ντομάτας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Γλυκιά πάπρικα
- Θυμάρι
- Ζάχαρη
- Μπαχάρι
- Μοσχοκάρυδο
- 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 2 κουπάκια στραγγιστό γιαούρτι
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. κρέμα ξύδι βαλσάμικο
- 2 αυγά
- 5 κ.σ. αλεύρι
- Σπορέλαιο
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 κύβος βοδινού
- 2 κσ φυτίνη
- 1 μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό
- 1 κγ μουστάρδα πικάντικη
- Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
- Στεγνώνουμε τις πατάτες με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε για 10 λεπτά.
- Στο ίδιο σκεύος αφαιρούμε την περίσσεια από το σπορέλαιο και αχνίζουμε τον κιμά μέχρι να τονίσει.
- Μόλις ροδίσει προσθέτουμε 2 κσ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι μας ψιλοκομμένο τον πελτέ και μαγειρεύουμε αλλά 2 με τρία λεπτά.
- Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε ντοματίνια, ζάχαρη, 1 κγ από τα καρυκεύματά μας το ποτήρι με το ζεστό νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να γίνει ο κιμάς για 20-25 λεπτά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 2 γιαούρτια, τα 2 αυγά, 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, 1 κσ κοφτή μοσχοκάρυδο, 1 κγ πιπέρι, 1 κγ αλάτι, 1 κγ μουστάρδα πικάντικη, 1 κγ κρέμα ξύδι βαλσάμικο.
- Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υγρά και μετά συνεχίζουμε προσθέτοντας 5 κσ κοφτές αλεύρι και 50 γραμμάρια πεκορίνο, δημιουργώντας μια ωραία παχύρρευστη και εύγευστη κρέμα.
- Βάζουμε 2 κσ φυτίνη σε ένα πυρέξ και απλώνουμε τις πατάτες.
- Απλώνουμε από πάνω τον κιμά μας.
- Απλώνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τριμμένο πεκορίνο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
- Το φαγητό μας είναι έτοιμο μετά από 30-35 λεπτά εφόσον λιώσει το τυρί και ροδίσει η κρέμα μας.
- Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: cookpad.com
Δείτε και αυτά