Αν είστε λάτρης των ζυμαρικών αλλά και των τυριών, σας έχουμε μια τέλεια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για σουφλέ, πεντανόστιμο αλλά και πολύ αφράτο, ενώ θραύση κάνει κι αυτή η γαριδομακαρονάδα….
Αν είστε λάτρης των ζυμαρικών αλλά και των τυριών, σας έχουμε μια τέλεια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για σουφλέ, πεντανόστιμο αλλά και πολύ αφράτο, ενώ θραύση κάνει κι αυτή η γαριδομακαρονάδα.
Σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 400 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. αλεύρι
- 550 ml φρέσκο γάλα
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 125 γρ. μοτσαρέλα
4 ασπράδια χτυπημένα - Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.
- Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.
- Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
- Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.
Για τα μακαρόνια
- Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Για το σουφλέ
- Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.
Για το ψήσιμο
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).
- Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα.
- Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.
Πηγή: athensmagazine.gr
Μπορείτε να συνδυάσετε το σουφλέ με αυτήν την σαλάτα
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 δροσερή σαλάτα Φρεσκούλης 200γραμ.
- 250 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 αγγούρι
- 6 ελιές
- Λίγα καπαρόφυλλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
- Λίγη ρίγανη
- Λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα φέτας
- 150 γρ. φέτα
- 100 γρ. γάλα
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα φέτας
- Για την δροσερή σαλάτα ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα φέτας.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και το αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε μέσα την φέτα σε τρίμματα. Λιώνουμε την φέτα στο ζεστό γάλα.
- Λιώνουμε με ένα πιρούνι ή πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για βελούδινη υφή.
- Παγώνουμε για λίγο να γίνει δροσερή η σάλτσα φέτας.
Για τη δροσερή σαλάτα
- Κόβουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι και το κρεμμύδι σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, την ρίγανη και λίγο αλάτι
- Ανακατεύουμε κι αφήνουμε 5’ να μαριναριστούν τα λαχανικά και να βγάλουν τους χυμούς τους.
- Βάζουμε την δροσερή σαλάτα σε ένα ανοιχτό σκεύος
- Ραντίζουμε με λίγη σάλτσα φέτας.
- Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα λαχανικά και ότι υγρό έχει μείνει στο μπολ.
- Προσθέτουμε τις ελιές και τα καπαρόφυλλα.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φέτας.
- Γαρνίρουμε με τρυφερά φύλλα δυόσμου και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:
Το τρώνε μέχρι και τα μοντέλα – Παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη και έτοιμο μέσα σε 10 λεπτά
Σούπερ οικονομικό αλλά και διαιτητικό – Γλυκό ψυγείο με στέβια έτοιμο σε 20 μόλις λεπτά
Δείτε και αυτά