Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια πρωτότυπη, αλλά λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε νόστιμη σπανακόπιτα με ελάχιστα υλικά. Μάλιστα, αντί για φύλλο κρούστας, αυτή η συνταγή στη βάση της έχει πατάτες….
Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια πρωτότυπη, αλλά λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε νόστιμη σπανακόπιτα με ελάχιστα υλικά. Μάλιστα, αντί για φύλλο κρούστας, αυτή η συνταγή στη βάση της έχει πατάτες. Ωστόσο, αν θέλετε την κλασική σπανακόπιτα, δείτε εδώ μια παραδοσιακή συνταγή.
- 2 μεγάλες πατάτες
- ελαιόλαδο
- 350 γρ σπανάκι, μαγειρεμένο και στραγγισμένο
- 226 γρ τυρί κρέμα
- 2 αβγά
- 100 γρ φέτα
- αλάτι και πιπέρι
- Κόψτε τις πατάτες σε φέτες, την μία κατά μήκος και την άλλη κάθετα.
- Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίσετε τις πατάτες και από τις δύο πλευρές.
- Καλύψτε το κάτω μέρος ενός σκεύους με τις μικρότερες πατάτες και αφήστε τις μεγαλύτερες για τα πλάγια.
- Ανακατέψτε τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μπολ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και βάλτε το πάνω από τις πατάτες. Ψήστε την πίτα στο φούρνο για 30 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου.
- Εάν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και μερικά κομμένα κρεμμύδια και μοσχοκάρυδο ή να πειραματιστείτε με διάφορα τυριά.
Σπανακοτυρόπιτες ατομικές της γιαγιάς
- 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
- Χλιαρό νερό όσο πάρει
- Αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1/4 του κιλού τυρί φέτα
- 1/2 κιλό σπανάκι
- 1/2 μάτσο άνηθο
- 1/2 μάτσο μαϊντανό
- Λάδι για το τηγάνισμα
- Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμάρι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βγάζουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τέλος ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
- Για την γέμιση, σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά, ρίχνουμε αλάτι και την φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια μας. Προσθέτουμε και λίγο λάδι.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια και κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος μεγάλου πιάτου. Βάζουμε λίγο από την γέμιση σε τόπους τόπους μακριά και κλείνουμε την πιτούλα σε μισοφέγγαρο. Σφραγίζουμε με πιρούνι. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν ή τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: cookpad.com
Δείτε και αυτά