Συνταγή της γιαγιάς: Γαλατόπιτα με μπόλικη κανέλα!


    Η γαλατόπιτα της γιαγιάς είναι το γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Είναι το πιο εύκολο και νόστιμο γλυκό. Σερβίρεται με μπόλικη κανέλα!Για τους μερακλήδες προτείνουμε: κεφτεδάκια στο τηγά…


    Η γαλατόπιτα της γιαγιάς είναι το γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Είναι το πιο εύκολο και νόστιμο γλυκό. Σερβίρεται με μπόλικη κανέλα!

    Για τους μερακλήδες προτείνουμε: κεφτεδάκια στο τηγάνι με αυγά και σάλτσα ντομάτας, ενώ για τη γαλατόπιτα σας έχουμε εδώ τη συνταγή!

    Συνταγή της γιαγιάς: Γαλατόπιτα με μπόλικη κανέλα!

    ΥΛΙΚΑ

    • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
    • ½ κ.σ. ξύδι
    • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
    • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
    • Αλεύρι για το άνοιγμα
    • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
    • 100 γρ. βούτυρο
    • 2½ φλ. ζάχαρη
    • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
    • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
    • 3 βανίλιες
    • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
    • 5 αβγά

    Εκτέλεση

    Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.

    Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ’ τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.

    Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

    Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

    Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.

    Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.

    Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.

    Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά