Ταξίδι γεύσης: Η αυθεντική τυρόπιτα από την Σκόπελο, με μέλι και σουσάμι


    Κάθε ελληνικός τόπος έχει και τις δικές του παραδοσιακές συνταγές, με τις πίτες να έχουν πάντοτε την τιμητική τους. Στη Σκόπελο φτιάχνουν μία από τις πιο νόστιμες τυρόπιτες που αξίζει με κάθε βεβαιότη…


    Κάθε ελληνικός τόπος έχει και τις δικές του παραδοσιακές συνταγές, με τις πίτες να έχουν πάντοτε την τιμητική τους. Στη Σκόπελο φτιάχνουν μία από τις πιο νόστιμες τυρόπιτες που αξίζει με κάθε βεβαιότητα να δοκιμάσετε. Η παραδοσιακή, αυθεντική τυρόπιτα τους είναι στριφτή, τηγανισμένη, με εξαιρετικά λεπτό φύλλο, ανοιγμένο στο χέρι.

    Με την ευκαιρία δες εδώ πως να φτιάξεις Σερραϊκή μπουγατσοτυρόπιτα με φέτα και σιμιγδάλι.

    Υλικά

    • ελαιόλαδο, για το άλειμμα
    • ηλιέλαιο, για το άλειμμα

    Για τη ζύμη:

    • 500 γρ. αλεύρι μαλακό, +έξτρα για το άνοιγμα
    • 2 αβγά, μέτρια
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
    • 150-200 γρ. νερό

    Για τη γέμιση:

    • 400 γρ. φέτα
    • 200 γρ. γραβιέρα
    • 1 αβγό, μέτριο
    • πιπέρι

    Για το σερβίρισμα:

    • μέλι
    • σουσάμι
    • φύλλα δυόσμου, φρέσκα

    Ταξίδι γεύσης: Η αυθεντική τυρόπιτα από την Σκόπελο, με μέλι και σουσάμι

    Εκτέλεση

    • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη με το χέρι σε ένα μπολ ή με το γάντζο στο μίξερ μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
    • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
    • Τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
    • Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού. Το κόβουμε κατά μήκος ώστε να έχουμε κάθετες λωρίδες, 8-10 εκ. ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό.
    • Πασπαλίζουμε την κάθε λωρίδα με λάδι και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με τα τυριά.
    • Κλείνουμε την κάθε λωρίδα πιέζοντας καλά ώστε να μην ξεφεύγει η γέμιση από μέσα και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
    • Τηγανίζουμε την πίτα σε ζεστό λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί και ροδοκοκκινίσει το φύλλο και από τις δύο πλευρές αφήνοντας τη μετά σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα επιπλέον λάδια.
    • Σερβίρουμε με μέλι, σουσάμι και φρέσκα φύλλα δυόσμου.

    Πηγή: dhmoi.gr

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά