Μια από τις εύκολες και παραδοσιακές συνταγές με πίτα είναι αυτή της μπατζίνας με τυρί, η οποία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους έχει γεύση που μυρίζει Ελλάδα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μα…
Μια από τις εύκολες και παραδοσιακές συνταγές με πίτα είναι αυτή της μπατζίνας με τυρί, η οποία ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους έχει γεύση που μυρίζει Ελλάδα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για να είναι αφράτη και νόστιμη πίτα, ενώ φοβερή είναι η συνταγή της και για γλυκό του ψυγείου.
Εύκολη μπατζίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 6 πιπεριές χρωματιστές (ψιλοκομμένες σε καρέ ή φέτες)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
- 500 γραμ. φέτα σκληρή και στεγνή (σε τρίμματα)
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. γάλα εβαπορέ
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 5½ φλ. αλεύρι χωριάτικο (ή μισό μισό με καλαμποκάλευρο)
- 2 κ.σ βούτυρο
1 κ.σ μπούκοβο - αλάτι
- μπόλικο πιπέρι
- 2-3 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
- 2-3 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
- λάδι και καλαμποκάλευρο για το ταψί
Για το μείγμα
- Ζεσταίνουμε πρώτα σε ένα βαθύ τηγανι 1/4 φλ. από το λαδι.
- Προσθέτουμε το κρεμμυδι και τις πιπεριες να μαραθούν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, απλά να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε λίγο αλατι στα λαχανικα για να αποβάλλουν πιο εύκολα την υγρασία τους.
- Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγα, το γαλα, το υπόλοιπο λαδι (3/4 φλ.) και τα χτυπάμε όλα με το συρμα.
- Προσθέτουμε το τυρι (κρατάμε 1 φλ. φετα για το τελείωμα), τα λαχανικα, το σκορδο, τα μυρωδικά, αλατι, πιπερι, μπουκοβο και τέλος το αλευρι.
- Ανακατεύουμε απαλά.
- Ο χυλός που σχηματίζεται πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από το μειγμα για κεικ.
- Όσο πιο αραιός, τόσο πιο τραγανή θα γίνει η πιτα.
- Αλείφουμε ένα ρηχό και μεγάλο ταψι με λίγο ελαιολαδο και πασπαλίζουμε τη βάση του με καλαμποκαλευρο.
- Αδειάζουμε το μιγμα σε λεπτή στρώση.
- Αν δεν έχουμε αρκετά μεγάλο ταψι, χωρίζουμε τη μπατζίνα σε δύο μικρότερα ταψιά.
- Θέλουμε η πιτα να μην ξεπερνάει στο ύψος το 1,5 με 2 εκ..
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φετα και σκορπάμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνειά της.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχαρα του φορνου στους 180°C βαθμούς, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πιτα και από πάνω και από κάτω.
Πηγή: argiro.gr
Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο – Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο
Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Πρόκειται για μια μοναδική παραδοσιακή με μυρωδιά…Αιγαίου.
Υλικά Συνταγής
- ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κ.σ ξύδι
- 4 κ.σ λάδι
- ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
- 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
- 2 κ.σ σιμιγδάλι
- 4 κ.σ ζάχαρη
- 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Για την παραδοσιακή κολοκυθοπιτα γλυκια με σιμιγδάλι Πεντανόστιμη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα σαν τη γλυκια κολοκυθοπιτα της γιαγιας. Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψι 32 εκ..
- Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψι ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λαδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας για τη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα.
- Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.
- Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.
- Λαδώνουμε την επιφανεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.
- Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.
Πηγή: argiro.gr
Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:
Είναι τόσο απλό: Το μυστικό για να βγει ζουμερό το κοτόπουλο στον φούρνο και με τραγανή πέτσα
Δείτε και αυτά