Λαχταριστά τυροκουλούρια με λίγα υλικά – Καλύτερα και από τυρόπιτα


Λαχταριστά, γευστικά και ιδιαίτερα τυροκουλούρια. Δείτε τη συνταγή και δοκιμάστε τα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε περίπτωση που δε θέλετε τυροκουλούρια, δείτε εδώ συνταγή για τυρόπιτα.ΣυστατικάΟδηγίε…


Λαχταριστά, γευστικά και ιδιαίτερα τυροκουλούρια. Δείτε τη συνταγή και δοκιμάστε τα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε περίπτωση που δε θέλετε τυροκουλούρια, δείτε εδώ συνταγή για τυρόπιτα.

Συστατικά

  • 0/10 συστατικά
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 200 ml γαλά
  • 100 ml νερό
  • 100 ml σπορέλαιο
  • Βούτυρο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • Φέτα
  • 550-600 γρ αλεύρι

Οδηγίες

  • Αναμειγνύουμε το ασπράδι με το σπορέλαιο.
  • Προσθέτουμε το νερό, το γάλα και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και δουλεύουμε.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε να γίνει ζύμη.
  • Μην προβληματιστείτε αν είναι αρκετά μαλακή.
  • Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, πετσέτα και την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Την πλάθουμε ελαφρώς και την χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια.
  • Τοποθετούμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από μαλακό βούτυρο και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
  • Διπλώνουμε στην μέση και απλώνουμε σπασμένη φέτα.
  • Τυλίγουμε σε ρολό και γυρίζουμε τις άκρες με αντίθετη φορά.
  • Τα δίνουμε σχήμα κουλουριού και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αναμειγνύουμε τον κρόκο με λίγο σπορέλαιο και αλείφουμε τα κουλούρια.
  • Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Δείτε την εκτέλεση βήμα-βήμα:

Θεϊκή ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι’ αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα που “κατάγεται” από την Ήπειρο. Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή και δεν είναι άλλη από την “ανοιχτήτυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελακι ξερή μαγιά
  • 500 γρ. (+- 5%) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 3 γρ. αλάτι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 500 γρ. κρεμμύδι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 80 γρ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα
  • 300 γρ. κατίκι
  • 2 αυγά
  • 10 κλωναράκια θυμάρι
  • Αλάτι – πιπέρι

ανοιχτή τυρόπιτα

Εκτέλεση:

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί (η μαγιά).
  • Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε τα υγρά από το πρώτο μπολ.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε ένα μίξερ με το ‘Κ΄ το εργαλείο για κέικ.
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου μια ώρα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜEΝΑ ΚΡΕΜΜYΔΙΑ

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν).
  • Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε, ώστε να λαδωθούν παντού καλά για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα βαλσάμικου και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά και προσέχουμε να μην καούν τα κρεμμύδια.
  • Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • Σε ένα μπολ σπάμε την φέτα με ένα πιρούνι και την ανακατεύουμε με το κατίκι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 2 αυγά, το θυμάρι πιπέρι και αλάτι.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 όμοιες μπάλες.
  • Σε έναν αλευρωμένο και καθαρό πάγκο, με ένα πλάστη, ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό σχήμα πάχους μισού εκατοστού.
  • Τοποθετούμε την κάθε ανοιγμένη ζύμη σε ένα ταψί και απλώνουμε 2 κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια ομοιόμορφα, αφήνοντας ένα κενό 2 εκατοστών περιμετρικά.
  • Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα τυριών και απλώνουμε.
  • Διπλώνουμε περιμετρικά τη ζύμη έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα (σαν πίτσα).
  • Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.

Πηγή: lambrosvakiaros.com

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά