Η Κρήτη φημίζεται για τη ρακή, για τα τυριά της, για το ελαιόλαδο της και φυσικά για την υπέροχη κουζίνα της. Τι θα λέγατε λοιπόν αν όλα αυτά τα συνδυάζαμε σε μία και μοναδική συνταγή; Το Athensmagazi…
Η Κρήτη φημίζεται για τη ρακή, για τα τυριά της, για το ελαιόλαδο της και φυσικά για την υπέροχη κουζίνα της. Τι θα λέγατε λοιπόν αν όλα αυτά τα συνδυάζαμε σε μία και μοναδική συνταγή; Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς μα συνταγή για πεντανόστιμη, “μεθυσμένη” τυρόπιτα με ρακή που σίγουρα θα λατρέψετε. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ, το απόλυτο γλυκό ψυγείου με μέλι και μπισκότα που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Υλικά:
Για το φύλλο:
- 1 γιαούρτι των 200 ml (μπορεί να είναι και 2%)
- Ελαιόλαδο καλής ποιότητας (1 κουπάκι του γιαουρτιού μέχρι το σημείο που υπήρχε το γιαούρτι)
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο οινοπνευματώδες χωρίς μυρωδιά π.χ. βότκα , ρούμι κλπ)
- 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
- 1,5-2 κούπες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
Για την κάλυψη:
- 1 -2 κουταλιές γάλα
- 1-2 κουταλιές σουσάμι αποφλοιωμένο
Επί το έργον:
- Ανακατεύουμε τα υλικά του φύλλου εκτός από το αλεύρι. Όταν αναμειχθούν προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 20-30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Την χωρίζουμε σε δυο μέρη το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας ( ή με το μικρό ρολό) σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει ένα φύλλο με διάμετρο 32-34 περίπου εκατοστά. Όπως είναι με το χαρτί το μεταφέρουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους.
- Σκορπάμε την μυζήθρα (ή τη φέτα) στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο πιο μικρό φύλλο, πάλι με το χέρι ή με το μικρό ρολό πάνω σε ένα χαρτί.
- Σηκώνουμε το φύλλο μαζί με το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την πίτα. Αν κάπου γίνουν τρυπίτσες τραβάμε τη ζύμη να τις κλείσουμε . Είναι τόσο εύπλαστη που δεν θα μας δυσκολέψει καθόλου.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με το πάνω.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε την πίτα για 40 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε μετά το μισάωρο , ή την κατεβάζουμε στην πιο κάτω σχάρα.
Παρατηρήσεις:
- Η ζύμη είναι μια παραλλαγή της κουρού, με λάδι.
- Η γέμιση μπορεί να είναι και πιο σύνθετη αλλά είπαμε… Η πίτα αυτή είναι μια λύση βιασύνης.
- Μπορούμε να παραλείψουμε το χαρτί για το πρώτο φύλλο και να στρώσουμε τη ζύμη κατ’ ευθείαν στο ταψί που θα το έχουμε λαδώσει πολύ ελαφρά
Πηγή: bostanistas.gr
Δείτε και αυτά