Θεϊκή τυρόπιτα με κρέμα φέτας και γραβιέρας


Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντι…


Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες και φυσικά να συνοδεύσει τα Κυριακάτικα οικογενειακά μας τραπέζια. Για εσάς που είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, τo Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με κρέμα φέτας και γραβιέρας. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου με καραμέλα και 4 ακόμη υλικά.

Υλικά

  • 1 συσκευασία Σφολιάτα ή 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο
  • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, θρυμματισμένη
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 400 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

τυρόπιτα

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρει λίγο χρώμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους.
  • Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε τα τυριά και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή, γιατί τα τυριά και πικάντικα είναι, και αλμυρά).
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί (38 εκ.). Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας, (ή 4 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας (ή με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά).
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr


Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά