Φραγκόκοτα κρασάτη στο φούρνο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το μυστικό είναι στο πορτοκάλι για αυτή την συνταγή που θα φτιάξετε και θα τους ξετρελάνετε όλους μέσα στο σπίτι, τόσο τους μικρούς όσο και τους…
Φραγκόκοτα κρασάτη στο φούρνο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το μυστικό είναι στο πορτοκάλι για αυτή την συνταγή που θα φτιάξετε και θα τους ξετρελάνετε όλους μέσα στο σπίτι, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.
Την βρήκαμε στο argiro.gr. Κρασάτη φραγκόκοτα στο φούρνο και γαρνιτούρα γέμιση για να εντυπωσιάσετε στα γιορτινά σας τραπέζια! Γεμιστή με πορτοκάλι και μυρωδικά, γίνεται το κρέας της λουκούμι, πεντανόστιμο και λαχταριστό
Υλικά Συνταγής
- 1 φραγκόκοτα 1.300 γραμ. (ή ένα κοτόπουλο)
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- 2 κλαδάκια θυμάρι
- 1 σκ. σκόρδο με τη φλούδα
- 8 φέτες μπέικον
- 1 φλ. μαυροδάφνη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
- 2 κσ. ελαιόλαδο
- 100 γραμ. συκωτάκια πουλιών
- 100 γραμ. κιμά χοιρινό
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μήλο κομμένο σε καρέ
- 10 δαμάσκηνα
- 10 κάστανα προβρασμένα
- 4 κσ. κονιάκ
- 1 φλ. κρουτόν
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Για την κρασάτη φραγκόκοτα στο φούρνο, πλένουμε πρώτα το πουλερικό και το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα και έξω.
- Ψιλοκόβουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε.
- Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του πουλερικού. Προσθέτουμε το κομμένο πορτοκάλι. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Το καλύπτουμε με τις φέτες μπέικον και το δένουμε. Το βάζουμε σε ένα ταψί λαδωμένο. Προσθέτουμε το σκόρδο.
- Ψήνουμε τη φραγκόκοτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα στους 200 °C. Αφήνουμε να ψηθεί για 30΄, περιχύνουμε με τη μισή μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί. Σιγοψήνουμε για 20΄επιπλέον.
- Η φραγκόκοτα είναι έτοιμη όταν τρυπάμε το μπούτι και τα υγρά που βγαίνουν είναι διάφανα. Αφήνουμε σκεπασμένο το πουλερικό για 10΄και έπειτα κόβουμε σε μερίδες.
Για τη γαρνιτούρα
- Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τον κιμά για 10΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για 10΄. Προσθέτουμε το μήλο, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και το κονιάκ.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγα από τα υγρά του ταψιού. Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10΄για να ενωθούν οι γεύσεις. Τέλος, αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρουτόν.
- Σερβίρουμε τη φραγκόκοτα με τη γαρνιτούρα σε πιατέλα και περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε και μια συγκλονιστική τυρόπιτα με ανθότυρο!
Αν δεν θέλετε φραγκόκοτα δείτε την συνταγή της για τυρόπιτα
Μια ακόμα θεϊκή συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε εύκολα την πιο γρήγορη τυρόπιτα με κρέμα τυριού, αυγά και βούτυρο!
Αξιοποιήστε τα λευκά τυριά που σας έχουν μείνει στο ψυγείο και, αν έχετε χρόνο φτιάξτε μόνες σας το φύλλο. Δοκιμάστε την τυρόπιτα με κρέμα τυριού κι απολαύστε!
Υλικά Συνταγής
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 500 γραμ. φρέσκο γάλα χλιαρό
- 5 αυγά
- 500 γραμ. φέτα (τρίμματα) ή ανάμεικτα μανούρι
- ανθότυρο κ.λπ.
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Για την τυρόπιτα με κρέμα τυριού, βάζουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, πάντα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει για 5΄-6΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα. Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί (φέτα, μανούρι, ανθότυρο κ.λπ.).
- Σε ταψί νούμερο 32 ή 34 ρηχό για πίτα απλώνουμε δύο λαδωμένα χωριάτικα φύλλα. Λαδώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αφού τα λαδώσουμε και χαράζουμε την πίτα ελαφρά. Περιχύνουμε λίγο λάδι στις χαρακιές, ενώ ραντίζουμε με τα δάχτυλα τα φύλλα με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:
Θα σε τρελάνουν οι γεύσεις της καραμελωμένης κρέμας κανέλας με λεμόνι της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
“Θεϊκό” κοτόπουλο ταντούρι με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δείτε και αυτά