Kρεμμυδόσουπα με μοσχαρίσιο λουκάνικο και τυρένιο ψωμί μαγείρεψε ο Λάμπρος Βακιάρος μία συνταγή ό,τι πρέπει για το κρύο! Επίσης, μια πεντανόστιμη συνταγή για λαζάνια με λουκάνικα και μανιτάρια μαγείρε…
Kρεμμυδόσουπα με μοσχαρίσιο λουκάνικο και τυρένιο ψωμί μαγείρεψε ο Λάμπρος Βακιάρος μία συνταγή ό,τι πρέπει για το κρύο! Επίσης, μια πεντανόστιμη συνταγή για λαζάνια με λουκάνικα και μανιτάρια μαγείρεψε η Μαρία Εκμεκτσίογλου
Υλικά:
- 150 γρ. μοσχαρίσιο λουκάνικο (ψιλοκομμένο)
- 6 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. κουρκουμά
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1 κούπα κονιάκ, κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
- 5 κούπες ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού
- 1 γαλλική ή χωριάτικη μπαγκέτα
- 8 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 250 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
- Aλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Αν το λουκάνικο είναι φρέσκο το προσθέτουμε χωρίς καθόλου ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, εναλλακτικά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά.
2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το βούτυρο και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά ή έως ότου αρχίζουν να καραμελώνουν.
3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μπούκοβο, τον κουρκουμά, το φύλλο δάφνης, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί και βράζουμε μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί.
4. Προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πήλινο σκεύος ή σε μια γάστρα.
5. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
6. Παράλληλα, κόβουμε τη μπαγκέτα κατά μήκος και στη συνέχεια σε μικρότερα κομμάτια.
7. Αφαιρούμε προσωρινά το πήλινο από το φούρνο και προσθέτουμε τη μπαγκέτα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Προσθέτουμε από πάνω το θυμάρι τριμμένο και στη συνέχεια καλύπτουμε με την τριμμένη γραβιέρα όλη την επιφάνεια.
8. Επαναφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
9. Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε.