Μιας και το lockdown μας έχει κλείσει στα σπίτια μας η κουζίνα είναι μονόδρομος γι’αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή για κέικ με σοκολάτα και…
Μιας και το lockdown μας έχει κλείσει στα σπίτια μας η κουζίνα είναι μονόδρομος γι’αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή για κέικ με σοκολάτα και μπανάνα!
Η διαδικασία για το κέικ μπανάνα – σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
- 120 γραµ. ελαιόλαδο
- 150 γραµ. μαύρη ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1½ κ.γλ. μπέικιν
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
- 100 γραµ. μέλι
- 2 μεγάλα αυγά
- 300 γραµ. αλεύρι σίκαλης
- 1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
- Το κέικ με σίκαλη, μπανάνα και σοκολάτα, μπορεί να γίνει 1 μεγάλο κέικ σε μακρόστενη φόρμα 12×23 ή να γίνει μάφιν σε φόρμα με θήκες.
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε τον πουρέ μπανάνας, το μέλι, τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με σύρμα ή με μίξερ χειρός.
- Προσθέτουμε το αλεύρι.
- Χτυπάμε λίγο τα υλικά να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Βάζουμε το κέικ σίκαλης σε βουτυρωμένη κ αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 10΄ περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από την καρδιά του κέικ.
- Εναλλακτικά, ισομοιράζουμε το κέικ σίκαλης σε φόρμες για μάφιν και ψήνουμε για 30΄.
- Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15΄και μετά ξεφορμάρουμε.
Δες εδώ πως να φτιάχνεις και το πιο τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ, ξανά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Πηγή: Argiro.gr
«Κόλαση» το κέικ μπανάνας με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο Argiro.gr!
Υλικά:
- 125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
- 200 γραµ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
- 2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
- 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.γλ. σόδα μεγερικής
- 1/3 κ.γλ. αλάτι
- 100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
- 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 3 μέτριες ώριμες μπανάνες
- 100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
- Για την αυθεντική συνταγή banana bread ή μπανανόψωμο χωρίς μίξερ, χρειαζόμαστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι).
- Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά για το μπανανόψωμο θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.
- Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23χ12 εκατ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.
- Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.
- Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.
- Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.
- Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα.
- Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.
- Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.
- Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα.
- Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 1 ώρα και 10′ περίπου.
- Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου. Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.
- Αφήνουμε το banana bread στον πάγκο να σταθεί για 15 ´ και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:
Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πανεύκολη και τραγανή σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με γιαούρτι
Δείτε και αυτά