Πανεύκολο και υγιεινό κέικ μπανάνα – σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Μιας και το lockdown μας έχει κλείσει στα σπίτια μας η κουζίνα είναι μονόδρομος γι’αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή για κέικ με σοκολάτα και…


    Μιας και το lockdown μας έχει κλείσει στα σπίτια μας η κουζίνα είναι μονόδρομος γι’αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή για κέικ με σοκολάτα και μπανάνα!

    Η διαδικασία για το κέικ μπανάνα – σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Υλικά Συνταγής

    • 120 γραµ. ελαιόλαδο
    • 150 γραµ. μαύρη ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
    • 1 βανίλια
    • 1 κ.γλ. κανέλα
    • 1½ κ.γλ. μπέικιν
    • 1/2 κ.γλ. σόδα
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
    • 100 γραµ. μέλι
    • 2 μεγάλα αυγά
    • 300 γραµ. αλεύρι σίκαλης
    • 1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας

    Εκτέλεση

    • Το κέικ με σίκαλη, μπανάνα και σοκολάτα, μπορεί να γίνει 1 μεγάλο κέικ σε μακρόστενη φόρμα 12×23 ή να γίνει μάφιν σε φόρμα με θήκες.
    • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
    • Προσθέτουμε τον πουρέ μπανάνας, το μέλι, τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με σύρμα ή με μίξερ χειρός.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι.
    • Χτυπάμε λίγο τα υλικά να ενσωματωθεί το αλεύρι.
    • Προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα.
    • Βάζουμε το κέικ σίκαλης σε βουτυρωμένη κ αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 10΄ περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από την καρδιά του κέικ.
    • Εναλλακτικά, ισομοιράζουμε το κέικ σίκαλης σε φόρμες για μάφιν και ψήνουμε για 30΄.
    • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15΄και μετά ξεφορμάρουμε.

    Δες εδώ πως να φτιάχνεις και το πιο τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ, ξανά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

    Πηγή: Argiro.gr

    «Κόλαση» το κέικ μπανάνας με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο Argiro.gr!

    Υλικά:

    • 125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
    • 200 γραµ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
    • 2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
    • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
    • 1/2 κ.γλ. κανέλα
    • 220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
    • 1 κ.γλ. σόδα μεγερικής
    • 1/3 κ.γλ. αλάτι
    • 100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
    • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
    • 3 μέτριες ώριμες μπανάνες
    • 100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα

    Εκτέλεση:

    • Για την αυθεντική συνταγή banana bread ή μπανανόψωμο χωρίς μίξερ, χρειαζόμαστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι).
    • Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά για το μπανανόψωμο θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.
    • Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23χ12 εκατ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.
    • Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.
    • Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.
    • Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
    • Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.
    • Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.
    • Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.
    • Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα.
    • Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.
    • Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.
    • Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.
    • Το αδειάζουμε στη φόρμα.
    • Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 1 ώρα και 10′ περίπου.
    • Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου. Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
    • Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.
    • Αφήνουμε το banana bread στον πάγκο να σταθεί για 15 ´ και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

    Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Πανεύκολη και τραγανή σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με γιαούρτι

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά