Τυρόπιτα στο τσακ-μπαμ


    Η τυρόπιτα είναι από τα πιο συνηθισμένα φαγητά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ελληνικό σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, η τυρόπιτα είναι ένα από τα λίγα πιάτα που ταιριάζει σε κάθε περίσταση από μία γιορτή …


    Η τυρόπιτα είναι από τα πιο συνηθισμένα φαγητά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ελληνικό σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, η τυρόπιτα είναι ένα από τα λίγα πιάτα που ταιριάζει σε κάθε περίσταση από μία γιορτή μέχρι και το μεσημεριανό φαγητό αλλά και σαν κολατσιό στη δουλειά και στο σχολείο.

    Συγκεκριμένα το Athensmagazine.gr σας προτείνει μία συνταγή για τυρόπιτα που θα φτιάξετε και θα λατρέψετε αρκετά καθώς φτιάχνεται στο τσακ μπαμ, ενώ παράλληλα δείτε πως θα φτιάξετε σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά.

    Υλικά

    • 730 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 20 γρ μπέικιν
    • 1 κουτάκι σόδα
    • 1 κουτάλι της σούπας αλάτι
    • 250 γρ βούτυρο
    • 400 γρ φέτα
    • 1 κρόκο αυγό
    • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
    • Ελαιόλαδο

    Εκτέλεση

    • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύω, μετά ρίχνω την σόδα και τα 170 γρ του βουτύρου αρχίζω και ζυμώνω μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή..
    • Το αφήνω να ξεκουραστεί 15 λεπτά
    • Σε ένα ταψί 38 εκατοστά βάζω ελαιόλαδο και απλώνω να πάει παντού κόβω το ζυμάρι στα δυο και παίρνω το ένα μπαλάκι και το ανοίγω με το χέρι στο ταψί. Πασπαλίζω με την φέτα και κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο..
    • Μετά με το άλλο μισό ζυμάρι ανοίγω με τον πλάστη ένα φύλο και το κλείνω από πάνω..
    • Χαράζω σε τρίγωνα και σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο αυγού μαζί με το γάλα και με ένα πινελάκι αλείφω από πάνω
    • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο..
    • Καλή επιτυχία!!!!

    Πηγή: cookpad.com

    Απολαυστική τυρόπιτα… σαν κέικ με απάκι

    Με το Σαββατοκύριακο να έχει έρθει είναι σίγουρο, ότι θα θέλατε να δημιουργήσετε μια ωραία λιχουδιά, που θα συνοδεύσει το οικογενειακό τραπέζι. Το Athensmagazine.gr, λοιπόν, σας προτείνει αυτή την εξαιρετική συνταγή για μια απολαυστική τυρόπιτα, που μοιάζει… με κέικ και το απάκι κάνει τη διαφορά.

    Πρόκειται για μια πρόταση εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς έχει έναν πλήρως εναλλακτικό τρόπο στο στήσιμο και το ψήσιμό της, με το εν λόγω αλλαντικό να προστίθεται σαν ξεχωριστό υλικό.

    τυρόπιτα κέικ απάκι

    Υλικά

    8 φύλλα κρούστας

    1 φλιτζάνι απάκι, ψιλοκομμένο

    2 και 2/3 φλιτζάνια φέτα, θρυμματισμένη

    1 συσκευασία κατίκι

    1 και 1/2 φλιτζάνια, τριμμένη μοτσαρέλα

    1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη

    4 αβγά

    7 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

    3/4 κούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα

    πιπέρι

    αλάτι

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ταυτόχρονα, σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάζετε το ψιλοκομμένο απάκι . Τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να καβουρδίζεται και να απελευθερώνει τα αρώματά του.

    Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα τα τυριά, τα αβγά, το θυμάρι και το απάκι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε μια κλασική στρογγυλή φόρμα για κέικ και τη λαδώνετε καλά. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας στη φόρμα και με ένα πινέλο το λαδώνετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

    Αδειάζετε όλο το μίγμα με τα τυριά στη φόρμα και σκεπάζετε με το φύλλο κρούστας που περισσεύει στα πλάγια. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει καλά τα φύλλα. Ψήνετε για 55 – 60 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρετε.

    Πηγή: Olivemagazine.gr


    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά