Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό απλό, γρήγορο και πεντανόστιμο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το Athensmagazine.gr σήμερα έψαξε και βρήκε για εσάς την τέλεια εναλλακτική συνταγή με τριμμένη πατάτα που …
Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό απλό, γρήγορο και πεντανόστιμο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το Athensmagazine.gr σήμερα έψαξε και βρήκε για εσάς την τέλεια εναλλακτική συνταγή με τριμμένη πατάτα που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν πάλι αναζητάτε κάτι.. διαιτητικό, δείτε εδώ την τέλεια συνταγή για μπιφτέκια γαλοπούλας.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 600 γρ. χοιρινός κιμάς από μπούτι
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 μεσαίου μεγέθους πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, ξεφλουδισμένη και τριμμένη στο χοντρό τμήμα του τρίφτη
- 1 ντοματάκι από κονσέρβα, πολτοποιημένο
- 1/2 κουτ. σούπας φρέσκια πιπερόριζα, τριμμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή
- 1 κουτ. σούπας κοφτή γλυκιά πάπρικα (ή η ίδια ποσότητα κάρι ή μείγμα των δύο για πιο πικάντικο αποτέλεσμα)
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη (ή 2 κουτ. γλυκού φρέσκια, ψιλοκομμένη)
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με τα αρωματικά (πιπερόριζα, πάπρικα, ρίγανη) και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Σπάμε μέσα στο μείγμα το αυγό, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την πατάτα, το ντοματάκι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξει λίγο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 – 220° C. Κατόπιν λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, πλάθουμε μπιφτέκια (περίπου 10 – 12 τεμάχια μέτριου μεγέθους), τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με ψητές πίτες και ντοματίνια, κομμένα στη μέση, πασπαλισμένα με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, περιχυμένα με ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε επίσης με γιαούρτι, πράσινη σαλάτα και για τα παιδιά μια τηγανιά πατάτες.
Πηγή: kathimerini.gr
Ο λόγος που απαγορεύεται να βάλετε τα μπιφτέκια σας στην κατάψυξη
Όλοι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη και να την απλοποιήσουν βάζοντας τέλος σε θέματα που σπαταλούν χρόνο ένα από αυτά και το καθημερινό μαγείρεμα. Πολλοί είναι εκείνοι που για να γλιτώσουν το χρόνο του καθημερινού μαγειρέματος αποθηκεύουν φαγητά στην κατάψυξή τους. Δεν είναι όμως όλα τα φαγητά για να μπαίνουν στην κατάψυξη.
Συνηθισμένο φαγητό που αποθηκεύεται στην κατάψυξη είναι τα μπιφτέκια κι αυτό γιατί χωρίζεται εύκολα σε μερίδες οπότε και ξεπαγώνει πιο εύκολα. Κι όμως, τα μπιφτέκια είναι ένα από αυτά τα φαγητά που δεν κάνει να μπουν στην κατάψυξη. Για ποιο λόγο όμως;
Ο κιμάς είναι ένα κομμάτι κρέας το οποίο έχει “ταλαιπωρηθεί” περνώντας από την ειδική μηχανή και σπάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις ίνες του, στη συνέχεια ζυμώνοντας τον σπας και τις υπόλοιπες ίνες, αν λοιπόν αποθηκεύσεις τα μπιφτέκια σου στην κατάψυξη ο κιμάς παθαίνει ένα τρίτο “σοκ” με αποτέλεσμα κατά την απόψυξη να αφαιρεθεί όλη η υγρασία από τον κιμά και τα μπιφτέκια σου να βγουν απόλυτα στεγνά και πιο άγευστα. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό λάθος που κάνουμε και καταστρέφουμε τη γεύση των μπιφτεκιών μας, δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε λευκό ψωμί.. Μήπως λοιπόν αξίζει τον κόπο να παιδευτείς λίγο παραπάνω για να έχεις ένα γευστικότατο γεύμα;
Δείτε και αυτά