Τα buddha bowls είναι ένα από τα πιο Instagramable πιάτα τα οποία συναντάμε αρκετά συχνά στο feed μας ή στον κατάλογο διαφόρων εστιατορίων. Είναι πιάτα που αποτελούνται κυρίως από ψημένα λαχ…
Τα buddha bowls είναι ένα από τα πιο Instagramable πιάτα τα οποία συναντάμε αρκετά συχνά στο feed μας ή στον κατάλογο διαφόρων εστιατορίων. Είναι πιάτα που αποτελούνται κυρίως από ψημένα λαχανικά, φασόλια, γλυκοπατάτα, σιτηρά ή σπόρους όπως η κινόα, το φαγόπυρο, το πλιγούρι και το καστανό ρύζι. Λέγεται ότι ξεκίνησαν ως ένα χορτοφαγικό πιάτο της Κινεζικής, βουδιστικής κουζίνας.
Είναι πλήρες γεύμα αφού περιλαμβάνει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά). Συχνά περιέχουν ξηρούς καρπούς, σπόρους και διάφορες σάλτσες για ένα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείς να τα βρεις ως power bowls, grain bowls ή hippie bowls.
Σύμφωνα με τον Dan Zigmond, συγγραφέα του βιβλίου «Buddha’s Diet», o Βούδας ξυπνούσε κάθε μέρα πριν να χαράξει ο ήλιος, έπαιρνε το bowl του και περπατούσε στους δρόμους του χωριού που κάθε φορά επισκεπτόταν. Οι ντόπιοι έβαζαν φαγητό στο μπολ του σαν μια μικρή δωρεά και στο τέλος εκείνος έτρωγε ό,τι του είχε δοθεί. Αυτό ήταν το πρώτο Buddha Bowl: ένα μεγάλο μπολ με ό,τι φαγητό είχαν οι χωρικοί στη διάθεσή τους και μπορούσαν να μοιραστούν.
Σαν βάση: Καστανό, μαύρο, κόκκινο ή άγριο ρύζι
Κινόα
Φαγόπυρο
Κεχρί
Κους-κους
Λαχανικά της αρεσκείας σου: Αβοκάντο
Ντομάτα
Αγγούρι
Κολοκυθάκι
Μελιτζάνα
Γλυκοπατάτα
Μανιτάρια
Κολοκύθα
Λάχανο – κόκκινο ή λευκό
Καλαμπόκι
Πιπεριά
Σπανάκι
Σπαράγγια
Μπρόκολο
Ρόκα
Κουνουπίδι
Πηγές πρωτεϊνης: Τόφου
Φασόλια
Φακές
Ρεβίθια
Γαρίδες
Υλικά: Για το dressing γιαουρτιού
¼ φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
¼ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Πρέζα αλάτι και πιπέρι
2 χούφτες φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι)
1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα (ή κουσκούς, πλιγούρι, καστανό ρύζι)
1 κονσέρβα ρεβίθια
1 φλιτζάνι βατόμουρα
4 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 αβοκάντο σε φέτες
¼ κόκκινο κρεμμύδι
2 καρότα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση: Χτύπησε όλα τα υλικά του dressing σε ένα μπολ και άφησέ το στην άκρη. Μοίρασε το πιάτο σε 4 μέρη και τοποθέτησε όλα τα υλικά. Ρίξε το dressing και απόλαυσε!
Βuddha bowl με καβούρι
Υλικά: Για τη σαλάτα
4 αγγούρια, μικρά
1/4 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ξίδι ρυζιού (ρυζόξιδο)
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. σάλτσα σόγιας
1 κ.γ. σουσάμι
Για το bowl
150 γρ. μαγιονέζα
1/2 κ.σ. τσίλι σος
250 γρ. καβουρόψιχα, ψιλοκομμένο ή κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κ.γ. σουσάμι
Εκτέλεση: Κόψε σε πολύ λεπτές φέτες τα αγγουράκια. Πασπάλισε τα αγγουράκια με το αλάτι, ανακάτεψε και άφησέ τα στην άκρη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρε χούφτες από τα αγγουράκια και τα σφίξε τα πάνω από ένα μπολ, ώστε να αφαιρέσεις όσο περισσότερο νερό μπορείς. Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα υπόλοιπα υλικά. Μετέφερε το μείγμα στο μπολ με τα αγγουράκια, ανακάτεψε καλά και άφησέ το.
Σε άλλο μπολ ανακάτεψε τη μαγιονέζα με τη σάλτσα τσίλι και το καβούρι. Μοίρασε την κινόα ή το ρύζι σε τέσσερα μπολ. Από πάνω βάλε το μείγμα με το καβούρι. Στα πλάγια γάρνιρε με τη σαλάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σουσάμι. Καλή απόλαυση!
Πηγή κεντρικής: recipeswithrach
Έξι υλικά θέλει το ζυμάρι για την τέλεια πίτα του Λευτέρη Σουλτάτου και έχουμε και την εκτέλεση
Το μυστικό για να πετύχει το κουρκούτι του μπακαλιάρου δεν θέλει αυγό
Δείτε και αυτά