Μία ιδιαίτερη συνταγή για μπακαλιάρο έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής [email protected] ο Σταύρος Βαρθαλίτης. Ο σεφ έφτιαξε λουκουμάδες με σκορδαλιά από ψητό σκόρδο και έδειξε βήμα-βήμα στους …
Μία ιδιαίτερη συνταγή για μπακαλιάρο έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής [email protected] ο Σταύρος Βαρθαλίτης. Ο σεφ έφτιαξε λουκουμάδες με σκορδαλιά από ψητό σκόρδο και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία. Επίσης, δείτε εδώ μία συνταγή για μπακαλιάρο στιφάδο στο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Για τους λουκουμάδες μπακαλιάρου
- 1 κιλό Μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
- 330 γρ. Μπύρα
- 200 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. Κόρν φλάουρ
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- 2 Φρέσκα κρεμμύδια
- 1/2 Ματσάκι άνηθο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά
- 500 γρ. Πατάτες
- 150 γρ. Ελαιόλαδο
- 5 Σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
- 40 γρ. Ξίδι λευκό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα με παντζάρια
- 6 Παντζάρια
- 150 γρ. Baby ρόκα
- 50 γρ. Baby σπανάκι
- 2 Φρέσκα κρεμμύδια
- 2 κ.σ. Ξίδι
- 2 κ.σ. Καρύδια
- 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Για τους λουκουμάδες μπακαλιάρου
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε την μπύρα, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αποκτήσουν υφή χυλού.
- Με τα χέρια μας σπάμε το μπακαλιάρο σε πολύ μικρά κομμάτια και τον ρίχνουμε στo μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ ψιλοκομμένα το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση περίπου και αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Με ένα κουτάλι ρίχνουμε στην κατσαρόλα κουταλιά – κουταλιά το μείγμα και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δύο δόσεις, γυρνώντας τους πλευρά με δύο πιρούνια, να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
- Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με τη σκορδαλιά και τη σαλάτα με παντζάρια από δίπλα.
Για τη σκορδαλιά
- Κόβουμε τις άκρες από τις σκελίδες σκόρδου και τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
- Ραντίζουμε το σκόρδο με 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και τυλίγουμε σφιχτά.
- Μεταφέρουμε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 60-70 λεπτά να μαλακώσουν.
- Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεσαίους κύβους.
- Σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και αφήνουμε για 5 λεπτά, να εξατμιστεί η υγρασία.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και πιέζουμε με την πρέσα για πουρέ, να πολτοποιηθούν.
- Εφαρμόζουμε στο μπολ μία ψιλή σίτα, τοποθετούμε μέσα τις σκελίδες σκόρδου και πιέζουμε με μία μαρίζ ή ένα κουτάλι, ώστε να περάσει από τη σίτα η ψίχα του σκόρδου χωρίς τις φλούδες.
- Αφαιρούμε τη σίτα από το μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τη σαλάτα με παντζάρια
- Πλένουμε τα παντζάρια και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Τοποθετούμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με αλάτι και τυλίγουμε σφιχτά.
- Μεταφέρουμε τα παντζάρια σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 60 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κόβουμε τα παντζάρια σε φέτες και μεταφέρουμε σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε στο μπολ τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σπανάκι, τη ρόκα, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.