Όλοι μας λατρεύουμε τις πίτες κι αυτό γιατί είναι ιδανικές για να τις φας όλες τις ώρες τις ημέρας. Είναι ένα φαγητό που διατηρείται για μέρες και υπάρχουν άπειρες εκδοχές τόσο για το φύλλο όσο και γι…
Όλοι μας λατρεύουμε τις πίτες κι αυτό γιατί είναι ιδανικές για να τις φας όλες τις ώρες τις ημέρας. Είναι ένα φαγητό που διατηρείται για μέρες και υπάρχουν άπειρες εκδοχές τόσο για το φύλλο όσο και για τη γέμισή τους. Σήμερα λοιπόν, βρήκαμε για εσάς την τέλεια συνταγή για μανιταρόπιτα με φύλλο γιαουρτιού. Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής.
Υλικά
φόρμα 35χ22
Για τη ζύμη κουρού:
- 2 κεσεδάκια (400γρ) στραγγιστό γιαούρτι
- 1 1/4 φλιτζ. τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- αλάτι
- 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
- 2 φλιτζ. τσαγιού φέτα μαλακή, θρυμματισμένη ή 2 κούπες διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
- 500 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φετάκια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσακι φύλλα παντζαριών(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη κουρού:
- Σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω μια παχύρρευστη και λεία κρέμα.
- Προσθέτω το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι, πασπαλιστά και σε δόσεις, χτυπώντας καλά με το σύρμα (ή το μίξερ) μετά από κάθε δόση, μέχρι πια το μείγμα να σφίξει τόσο ώστε να πρέπει να το δουλέψω μια με τα χέρια μου.
- Ζυμώνω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες.Την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα
Για τη γέμιση:
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μανιτάρια με φέτα και παντζαροφυλλα.
- Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 35х22
- Παίρνουμε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε ενδιάμεσα τους τη ζύμη.Ανοίγουμε το ένα φύλλο.
- Στρώνουμε το ένα φύλλο στο κάτω μέρος του πυρίμαχου. Ρίχνουμε την γέμιση και την λειαίνουμε με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού, έτσι ώστε να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία.
- Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο και σκεπάζουμε με αυτό την πίτα μας. Κόβουμε τα περισσεύματα τις ζύμης και τέλος με ότι έχει απομείνει στο σκεύος μας φτιάχνουμε περιμετρικά ένα στεφάνι για να έχει ωραίο τελείωμα.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε με ένα πινέλο την πίτα μας. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνει μια ωραία κρούστα και θα αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα!!Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας.
- Πασπαλίζετε με σουσάμι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ τη συνταγή για λαχταριστή γαλατόπιτα με ζαχαρούχο γάλα!
Πηγή: cookpad.com
Δείτε και αυτά