Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει την συνταγή για ποντιακά ωτία. Είναι εύκολη, οικονομική και φανταστική και μάλιστα ιδανική για πρωινό. Για όσους δεν γνωρίζουν, θυμίσουν ντόνατς-λουκουμάδες, οπότε καταλαβαίνετε θα ξετρελαθούν τα παιδιά.argiro.gr
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει την συνταγή για ποντιακά ωτία. Είναι εύκολη, οικονομική και φανταστική και μάλιστα ιδανική για πρωινό. Για όσους δεν γνωρίζουν, θυμίσουν ντόνατς-λουκουμάδες, οπότε καταλαβαίνετε θα ξετρελαθούν τα παιδιά.
Πως να φτιάξετε τα παραδοσιακά ωτία
Υλικά
- 4 αυγά
- 1 γιαούρτι
- 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
- 1/3 φλ. σπορέλαιο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες (ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού)
- 2-3 πρέζα/ες αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Αλεύρι γ.ο.χ. οσο πάρει (περίπου 4 φλ.)
Για το τηγάνισμα
- Λάδι
- Για το άνοιγμα του φύλλου
- Επιπλέον αλεύρι
- Για το σερβίρισμα
- Κανελοζάχαρη ή μέλι
Εκτέλεση
- Για τα ποντιακά ωτία φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη. Σε ένα μπολ, βάζουμε βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά. Αυγά, γιαούρτι, γάλα, σπορέλαιο, ζάχαρη, βανίλιες και αλάτι.
- Με μίξερ χειρός ή με σύρμα, χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι στην άκρη και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το baking powder και τη σόδα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Λίγο λίγο, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό ρολό.
- Κόβουμε σε 5 κομμάτια.
- Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό.
- Ακουμπάμε σε ένα φαρδύ αλευρωμένο μπολ.
- Ελαφρά πατάμε τη ζύμη να πλατύνει.
- Αφού τα φτιάξουμε όλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30 λεπτά.