Αν είστε από αυτούς που θέλουν να απολαύσουν μια γνήσια, χειροποίητη τυρόπιτα, σας προτείνουμε μια πανεύκολη και ονειρεμένη συνταγή με φέτα, η οποία θα σας κάνει… να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Ο χρόνος…
Αν είστε από αυτούς που θέλουν να απολαύσουν μια γνήσια, χειροποίητη τυρόπιτα, σας προτείνουμε μια πανεύκολη και ονειρεμένη συνταγή με φέτα, η οποία θα σας κάνει… να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Ο χρόνος προετοιμασίας υπολογίζεται σε 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ χρειάζεται 45 λεπτά ψήσιμο. Το… καλό πράγμα, όμως, αργεί να γίνει και δε θα το μετανιώσετε, όπως αυτή με το φυσικό φύλλο κουρού.

Υλικά
Για το φύλλο
5 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό όσο πάρει
Για το άλειμμα των φύλλων
1 βούτυρο βιτάμ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
5 αβγά
600 γρ. τυρί φέτα
1 φλιτζάνι γάλα
Εκτέλεση
Για να κάνουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Την αφήνουμε 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη για να «ξεκουραστεί».
Στη συνέχεια κόβουμε έντεκα μικρά μπαλάκια ζύμης. Κάθε μπαλάκι είναι και ένα φύλλο.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί, αφού πρώτα το αλείψουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο και το λάδι, τα οποία και θα αναμείξουμε σε ένα φλιτζάνι. Την ίδια διαδικασία με το άνοιγμα των φύλλων κάνουμε άλλες τέσσερις φορές.
Μετά την τοποθέτηση και του πέμπτου φύλλου ρίχνουμε τη γέμιση, από την οποία έχουμε κρατήσει λίγη.
Προσθέτουμε με την ίδια διαδικασία του αλείμματος ακόμη δύο φύλλα και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Ανοίγουμε και τα τελευταία τέσσερα φύλλα, τα οποία απλώνουμε σουρώνοντάς τα ελαφρά. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο. Σημειωτέον ότι δεν κόβουμε την πίτα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Τυρόπιτα χωρίς φύλλο – Έτοιμη σε 30 λεπτά
Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με λίγα υλικά και χωρίς φύλλο! Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.
- 550 γρ. Φέτα
- 1 φλιτζάνι καφέ νερό
- 2 αυγά
- 1 κουτί εβαπορέ ολόκληρο
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 χούφτα ημίσκληρο τυρί (Αν θέλετε)
- 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Λίγο βούτυρο ή βιτάμ σκληρό
- Σουσάμι
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό με τα αυγά και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, το ημίσκληρο τυρί (αν βάλετε) και την φέτα ανακατεύουμε πάλι καλά.
- Συνεχίζουμε με το αλεύρι το ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.(Ούτε πολύ σφιχτός ούτε νερουλός).
- Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα η βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μικρά κομμάτια βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-40 λεπτά.
Πηγή: cookpad.com
Δείτε και αυτά