Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ!


Θέλετε να κάνετε μία ξεχωριστή συνταγή για εσάς και για τους φίλους σας; Τότε, δεν έχετε παρά να φτιάξετε λαχανοντολμά σε φόρμα κέικ. Σε περίπτωση όμως που δεν σας αρέσουν οι μοντέρνες συνταγές, έχουμ…


Θέλετε να κάνετε μία ξεχωριστή συνταγή για εσάς και για τους φίλους σας; Τότε, δεν έχετε παρά να φτιάξετε λαχανοντολμά σε φόρμα κέικ. Σε περίπτωση όμως που δεν σας αρέσουν οι μοντέρνες συνταγές, έχουμε να σας προτείνουμε τους κλασικούς λαχανοντολμάδες της μαμάς!

Υλικά συνταγής

– 1 λάχανο αφράτο
– 500 έως 600 γραμμάρια κιμά ανάμεικτο χοιρινό με μοσχαρισιο
– 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 καρότο τριμμένο
– 1 αυγό
– Μαϊντανός
– Άνηθος
– Δυόσμος
– Κύμινο
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Ρίγανη
– Λίγο χυμό ντομάτας από κουτί ή φρέσκια
– 60 γραμμάρια ρύζι
– Ελαιόλαδο

συνταγή για λαχανοντολμάδες

Εκτέλεση:

– Βράζουμε το λάχανο, αφού έχουμε κόψει το κοτσάνι, σε αλατισμένο νερό.
– Αφού βράσει κρατάμε το νερό.
– Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και ζυμώνουμε καλά.
– Στρωνουμε μερικά φύλλα λάχανο στον πάτο από μια φόρμα του κέικ.
– Ρίχνουμε λίγο μείγμα από τον κιμά.
– Επαναλαμβάνουμε φύλλα – κιμάς και από πάνω καλύπτουμε με 1-2 επιπλέον φύλλα.
– Τοποθετούμε μερικά κομμάτια σέλερι, καρότο (σ.σ. τα αφαιρούμε κάποια στιγμή) και ένα κύβο λαχανικών σπασμένο σε κομμάτια.
– Ρίχνουμε λίγο από το νερό, που κρατήσαμε από το λάχανο και λίγο λάδι.
– Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ή αλουμινόχαρτο.
– Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα (σ.σ. εξήντα λεπτά).
– Αφού ψηθεί αδειάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα.
– Για κάθε 250 γραμμάρια ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, χυμό από ένα λεμόνι και ένα αυγό.
– Βράζουμε έως ότου πήξει, η κρέμα.
– Περιχύνουμε με την κρέμα τον λαχανοντολμά.
– Κόβουμε, αφού πρώτα κρυώσει λίγο.

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί και τέλειοι

Πεντανόστιμοι, μυρωδάτοι λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί. Ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που θα απαιτήσει αρκετό από το χρόνο σας, αλλά σίγουρη αξίζει όλη τη προσπάθειά σας. Μια συνταγή για υπέροχους λαχανοντολμάδες με φύλλα λάχανου γεμιστοί με μείγμα κιμά, ρύζι και μυρωδικά, μαγειρεμένους με χυμό ντομάτας και λίγο καπνιστό κρέας, φρέσκο άνηθο και θυμάρι για επιπλέον γεύση. Ένα υγιεινό και πεντανόστιμο πιάτο, απλά εθιστικό που σίγουρα θα λατρέψετε!

Με τα υλικά της συνταγής κάνετε 60-70 λαχανοντολμάδες

Υλικά συνταγής

Για τα λάχανα
2 μέτρια λάχανα
1 πλήρης κ.σ. αλάτι
2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια φρέσκο άνηθο
Για το μείγμα γέμισης
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μέτρια κρεμμύδια (500 γρ. σύνολο), τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
1/4 φλ. τσαγιού (65 γρ.) πελτές ντομάτας
2 κ.γ. πάπρικα
1 ¼ φλ. τσαγιού (250 γρ.) ρύζι μακρύκοκκο, πλυμένο και στραγγισμένο
560 γρ. κιμά (450 γρ. χοιρινό + 110 γρ. μοσχαρίσιο)
1/2 φλ. τσαγιού (25 γρ.) ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το βράσιμο στη κατσαρόλα
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια φρέσκο άνηθο
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
230 γρ. καπνιστή χοιρινή παντσέτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
Για το συνοδευτικό
πολέντα

Εκτέλεση συνταγής

Για τα λάχανα: Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα από τα λάχανα και με ένα μεγάλο μυτερό μαχαίρι κόβετε το κοτσάνι του βαθιά όπως θα δείτε στο βίντεο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε νερό τόσο όσο σχεδόν να καλύψει το λάχανο και το βάζετε να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε το αλάτι, τα 2 κλωναράκια θυμάρι, τα 2 κλωνάρια άνηθο και το ένα λάχανο με το σημείο που το κόψατε προς τα κάτω.

Το αφήνετε για 10-15 λ να βράσει, μετά το αναποδογυρίζετε και αφού μαλακώσουν τα εξωτερικά φύλλα τα αφαιρείτε σταδιακά και τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι ή σε μπολ μέχρι να κρυώσουν. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα που θα έχουν μαλακώσει. Επαναλαμβάνετε στο ίδιο νερό την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο λάχανο, προσθέτοντας αν απαιτηθεί λίγο ακόμα καuτό νερό και αλάτι.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτετε τη πάπρικα, το πελτέ, ανακατεύετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει προσθέτετε στο τηγάνι το ρύζι, τους 2 κιμάδες, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πλήρως και ισομερώς. Κόβετε το χοντρό κεντρικό κοτσάνι από τα φύλλα έτσι ώστε να είναι έτοιμα να τα γεμίσετε με το τρόπο που θα δείτε στο πιο κάτω βίντεο και τα αφήνετε στην άκρη.

Για τη κατσαρόλα: Ψιλοκόβετε τα μικρά φυλλαράκια από το κέντρο των λάχανων μαζί με τα χοντρά κεντρικά κοτσάνια και τα μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε. Τοποθετείτε στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας τα κλωναράκια θυμαριού, από πάνω στρώνετε το μισό μείγμα από το ψιλοκομμένο λάχανο και από πάνω βάζετε τα κλωναράκια άνηθου.
Ξεκινάτε να γεμίσετε τα λάχανα, βάζοντας ½-1 κ.σ. γέμιση στη βάση κάθε φύλου που έχετε κόψει και το διπλώνετε όπως θα δείτε στο βίντεο. Τοποθετείτε τους διπλωμένους ντολμάδες στη κατσαρόλα, τον ένα σφιχτά δίπλα στον άλλο και συνεχίζετε το δίπλωμα μέχρι να τελειώσει το μείγμα γέμισης.
Πάνω από τους τοποθετημένους στη κατσαρόλα ντολμάδες απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα ψιλοκομμένων φύλλων λάχανου, από πάνω στρώνετε τα ντοματάκια κονκασέ και προαιρετικά τα κομμάτια χοιρινού καπνιστού.
Για το βράσιμο και το σερβίρισμα: Ρίχνετε ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, τόσο όσο να σκεπάζει τους ντολμάδες. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μετά μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγομαγειρεύετε με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για 1 ώρα. Σερβίρετε ζεστούς τους ντολμάδες σας με ζεστή πολέντα και προαιρετικά με ξινόκρεμα.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά