Και ποιος δεν είχε ξετρελαθεί με τα τραγανά τηγανόψωμα που έφτιαχνε η γιαγιά του όταν ήταν μικρός. Βρήκαμε τη συνταγή που θα σας κάνει να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια, τότε που η γιαγιά σας ετοίμαζ…
Και ποιος δεν είχε ξετρελαθεί με τα τραγανά τηγανόψωμα που έφτιαχνε η γιαγιά του όταν ήταν μικρός. Βρήκαμε τη συνταγή που θα σας κάνει να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια, τότε που η γιαγιά σας ετοίμαζε αχνιστά τηγανόψωμα και δεν σας αρκούσε μόνο ένα! Επίσης το Athensmagazine.gr σας προτείνει να φτιάξετε άλλη μια πανεύκολη συνταγή, σοκολατένιο γλύκισμα με Maltesers και ζαχαρούχο γάλα χωρίς ψήσιμο.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 500 γραμ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα τυρί φέτα
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζετε το νερό, το λάδι, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύετε.
- Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ρίχνεται όλο το αλεύρι, ανοίγεται μία τρύπα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα από το πρώτο μπολ.
- Ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να μην κολλάει και να μπορεί η ζύμη να πλάθεται.
- Τη σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε για περίπου 15΄ να ξεκουραστεί.
- Κόβετε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός μικρού μήλου
- Απλώνετε με τον πλάστη το φύλλο δίνοντας ένα στρογγυλό σχήμα. Ρίχνετε από πάνω λίγο λάδι και τριμμένη φέτα.
- Τοποθετείτε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο λίγο πιο μικρό έτσι ώστε με το περίσσεμα τού κάτω να διπλωθεί και να κλείσει το επάνω αφού το πιέσετε περιφεριακά με τα δάκτυλά σας.
- Τηγανίζετε σε καuτό λάδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
- Αναποδογυρίζετε και κάνετε το ίδιο στην άλλη πλευρά. Έτοιμο!
Τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, που μοσχομυρίζουν σε όλη τη γειτονιά
Θέλετε να κάνετε μία συνταγή, η οποία να τραβήξει την προσοχή της γειτονιάς; Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για κεφτεδάκια και είναι βέβαιο πως η μυρωδιά τους, θα «σπάσει» τη μύτη των περαστικών.
Αν θέλετε κάτι διαφορετικό σας έχουμε: Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης- Θα σας ξετρελάνουν
Υλικά συνταγής:
- 500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
- 8 φέτες ψωμί βρεγμένο και στυμμένο πολύ καλά [το ψωμί τους κάνει αφράτους μέσα ]
- 1 αβγό
- 2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαϊντανό)
- 3 κουτ.σούπας ξύδι που τους αφρατεύει (το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι απαραίτητα δίνει άλλη γεύση
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει μην το βάζετε)
- 2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο μείγμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνι μπόλικο
- αλεύρι
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση συνταγής:
Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλι και ζυμώνετε πολύ καλά να γίνουν ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν τα μυρωδικά όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά.
Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ καμιά φορά και τα έβαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την άλλη μέρα και μοσχομύριζε ο τόπος!
Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή μία λαδόκολλα αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθεται στρογγυλά κεφτεδάκια.
Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει.
Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ.
Αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καuτό λάδι και μετά χαμηλώνετε για λίγο, και ξανά ανεβάζεται την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα.
Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανητές!
Μυστικό:
Έλεγε η γιαγιά ότι για να γίνουν ξεροψημένοι δεν πρέπει να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε και έτσι κάνουν μία ξεροψημένη κρούστα και το λάδι να είναι τουλάχιστον ως την μέση του κεφτέ.
Επίσης, το καλό ζύμωμα παίζει και αυτό το ρόλο του. Το πολύ ψωμάκι τους κάνει αφράτους και το ψιλοκομμένο μπόλικο κρεμμυδάκι χαρίζει την ωραία γεύση!
Αν ακολουθήσατε κατά γράμμα τη συνταγή για τα κεφτεδάκια, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πείσετε και τον πιο απαιτητικό για τις ικανότητές σας στο μαγείρεμα.
Δείτε και αυτά