Τυρόπιτα του Βαρνάβα: Λαχταριστή πίτα με φέτα και άλλα 5 υλικά έτοιμη σε 30′


    Με αττικά στάρια και απίθανη φέτα, τα τυρόψωμα του Βαρνάβα είναι πεντανόστιμα! Μια εναλλακτική συνταγή για τυρόπιτα που θα λατρέψουν όλοι και ιδίως τα παιδιά. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μακεδονίτικη σφολιατένια τυρόπιτα με γιαούρτι και αγελαδινό τυρί. Πηγή: gastronomos.grΠαραδοσιακή τυρόπιτα με φέτα, πλούσιο χωριάτικο φύλλο και μαστίχα Χίου, η οποία την κάνει αρωματική και ακόμα πιο γευ…


    Με αττικά στάρια και απίθανη φέτα, τα τυρόψωμα του Βαρνάβα είναι πεντανόστιμα! Μια εναλλακτική συνταγή για τυρόπιτα που θα λατρέψουν όλοι και ιδίως τα παιδιά. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για μακεδονίτικη σφολιατένια τυρόπιτα με γιαούρτι και αγελαδινό τυρί.

    • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σταρένιο
    • 2 φακελάκια (2 x 8 γρ.) ξηρή μαγιά
    • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
    • αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

    undefined

    • Για να φτιάξουμε τα τυρόψωμα ξεκινάμε βάζοντας στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τα υλικά, ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό, ώσπου να γίνει μια αφράτη, λεία ζύμη που να πλάθεται.
    • Αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος, σκεπασμένη, για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
    • Κόβουμε κομμάτια ζύμης μεγέθους περίπου όσο ένα μανταρίνι. Σε αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκ. Βάζουμε στο κέντρο από 1-2 κουτ. σούπας θρυμματισμένη φέτα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να καλύψουμε τη γέμιση. Πιέζουμε με το χέρι για να πλατύνει ελαφρά το πιτάκι.
    • Ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι, και τηγανίζουμε τα τυρόψωμα σε δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
    • Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε τα τυρόψωμα.

    Πηγή: gastronomos.gr

    Μαστιχωτή και λαχταριστή: Τυρόπιτα με φέτα και μαστίχα έτοιμη σε 20′

    Τυρόπιτα με μαστίχα

    Παραδοσιακή τυρόπιτα με φέτα, πλούσιο χωριάτικο φύλλο και μαστίχα Χίου, η οποία την κάνει αρωματική και ακόμα πιο γευστική. Αυτή η συνταγή δεν πρέπει να λέιψει από το οικογενειακό τραπέζι. Παράλληλα, δείτε τη συνταγή για πατατοτυρόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

    • 1 λίτρο γάλα 6 φύλλα χωριάτικα
    • 2 ½ κ.σ. βούτυρο αγελάδος
    • 2 κ.σ. αλεύρι
    • 3 αυγά
    • 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
    • 600 γρ φέτα θρυμματισμένη με το χέρι
    • πιπέρι
    • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
    • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ξανθύνει.
    • Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια αραιωμένη μπεσαμέλ.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
    • Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, τα αυγά, τη μαστίχα και τη
    • Φέτα Χωριό και τα ανακατεύουμε καλά.
    • Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε και αυτά.
      Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνουμε, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε για 1 ώρα.

    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά