Αλμυρές με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά και κρέας ή γλυκές με φρούτα, σοκολάτα και καραμέλα, οι κρέπες αποτελούν λατρεμένο σνακ, αλλά και κυρίως γεύμα. Και τι καλύτερο από το να τις ετοιμάζετε στο σπίτι…
Αλμυρές με τυριά, αλλαντικά, λαχανικά και κρέας ή γλυκές με φρούτα, σοκολάτα και καραμέλα, οι κρέπες αποτελούν λατρεμένο σνακ, αλλά και κυρίως γεύμα. Και τι καλύτερο από το να τις ετοιμάζετε στο σπίτι, με φρέσκα και ποιοτικά υλικά και χωρίς κανένα κόστος;
Πριν βιαστείτε να παραπονεθείτε ότι δεν έχετε το ειδικό μηχάνημα, δείτε πώς μπορείτε να φτιάχνετε κρέπες στο τηγάνι! Πρόκειται για μια συνταγή που είναι εύκολη και γρήγορη!
- 2 αβγά
- 1 φλ. γάλα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. αλεύρι
- 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι
- Χτυπάτε καλά τα αβγά, προσθέτετε το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και το βούτυρο. Σκεπάζετε και αφήνετε για 30 λεπτά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι), και μόλις ψηθεί από κάτω, τη γυρίζετε.
- Αφήνετε για λίγο να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και βγάζετε την κρέπα από το τηγάνι. Μπορείτε να τη γεμίσετε με ό,τι θέλετε και ή να τη φάτε έτσι ή να τη βάλετε στο φούρνο για να λιώσει η γέμιση.
Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε τις κρέπες και να τις βάλετε στην κατάψυξη, ώστε να έχετε έτοιμες για όποτε θελήσετε να τις γεμίσετε. Κάντε μια στοίβα από όσες κρέπες νομίζετε πως θα σας χρειαστούν κάθε φορά και τυλίξτε τις με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο (προσeξτε να είναι καλά κλεισμένες οι άκρες). Ξεπαγώστε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις χωρίσετε.
Κρέπες – Νηστίσιμη ζύμη
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2-2 1/2 φλιτζάνια νερό (δύο με δυόμισι)
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 6 κ.σ. σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
- Aνακατεύουμε καλά το αλεύρι με το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν και τη βανίλια. Πρέπει να γίνει ένας αραιός χυλός.
- Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε 1/2 κουταλιά σούπας σπορέλαιο να κάψει και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι), και μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά τη γυρίζουμε και από την άλλη με τη βοήθεια φαρδιάς σπάτουλας.
- Αφήνουμε για λίγο και από την άλλη και τη βγάζουμε από το τηγάνι.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Τέλος, μπορείτε να τις γεμίσετε με μαρμελάδα ή με νηστίσιμη μερέντα.