Ψάχνετε κάποια συνταγή, η οποία την περίοδο της καραντίνας θα συνοδεύσει το γεύμα σας στο οικογενειακό τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας συστήνει ανεπιφύλακτα αυτή τη συνταγή για τυρόπιτα χαρούμενη πο…
Ψάχνετε κάποια συνταγή, η οποία την περίοδο της καραντίνας θα συνοδεύσει το γεύμα σας στο οικογενειακό τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας συστήνει ανεπιφύλακτα αυτή τη συνταγή για τυρόπιτα χαρούμενη που… σας κάνει ματάκια και είναι έτοιμη μέσα σε μόνο 3 κινήσεις και με 3 μόνο υλικά.
Είναι αφράτη, ροδαλή και εύκολη. Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο απλή, μα, ξαφνιάζει με τη νοστιμιά της. Θα ευχαριστηθείτε την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας, όπως και με την τυρόπιτα χωρίς φύλλο που γίνεται σε λίγα λεπτά.
Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)
1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο
8 – 9 μεσαία αβγά
3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.
Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα «ματάκια») και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.
Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.
Σημαντικές επισημάνσεις
Το φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο τυρί, αυτό που λέμε της ¨τσαντίλας» είναι λίγο δυσεύρετο στις μέρες μας, αλλά αξίζει να το αναζητήσετε. Το ανθότυρο είναι θαυμάσια εναλλακτική λύση, το ίδιο και η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (η μυζήθρα ίσως έχει περισσότερα υγρά). Ότι κι αν επιλέξετε φροντίστε να είναι καλής ποιότητας και γευστικό διότι όλη η νοστιμάδα αυτής της συνταγής βρίσκεται στο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.
Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά στραγγισμένο, χωρίς υγρά. Διαφορετικά θα γίνει νερουλό το μείγμα, δεν θα πλάθεται και θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Σε αυτή την τυρόπιτα, το αλεύρι είναι υποστηρικτικό και όχι βασικό συστατικό. Αν προσθέσετε πολύ αλεύρι, η τυρόπιτα ματάκια γίνεται “στουπί”, βαραίνει και καπελώνει την απαλή τυρένια γεύση της. Πρέπει να είναι αφράτη, να καταλαβαίνουμε τη γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα του φρέσκου τυριού. Προσοχή λοιπόν στο καλοστραγγισμένο τυρί!
Tip: Εάν το μείγμα δεν σας φτάσει για να γεμίσετε όλο το ταψί που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε, σας έχω κολπάκι! Δημιουργήστε μια λωρίδα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε την περιμετρικά γύρω από τα τελευταία “ματάκια” τυρόπιτας, σαν φράγμα, ώστε να σταθούν εκεί και να μην απλώσουν ενώ ψήνονται στον κενό χώρο του ταψιού.
Δείτε και αυτά