Η τάρτα λεμόνι είναι κλασικό γαλλικό γλυκό με πλούσια γέμιση λεμονιού πάνω σε τραγανή ζύμη. Η γέμιση εκτός από χυμό έχει και φλοιό λεμονιού για πιο έντονο άρωμα, ενώ η ζύμη θυμίζει αρωματικό μπισκότο. Μπορεί να φαγωθεί σκέτη ή με συνοδεία κρέμας γάλακτος ενώ αποτελεί ιδανικό επιδόρπιο μετά από πλούσιο γεύμα καθώς το λεμόνι έχει χωνευτική ιδιότητα.Μάθετε επίσης πιο είνο το κόλπο με το λεμόνι για να…
Η τάρτα λεμόνι είναι κλασικό γαλλικό γλυκό με πλούσια γέμιση λεμονιού πάνω σε τραγανή ζύμη. Η γέμιση εκτός από χυμό έχει και φλοιό λεμονιού για πιο έντονο άρωμα, ενώ η ζύμη θυμίζει αρωματικό μπισκότο. Μπορεί να φαγωθεί σκέτη ή με συνοδεία κρέμας γάλακτος ενώ αποτελεί ιδανικό επιδόρπιο μετά από πλούσιο γεύμα καθώς το λεμόνι έχει χωνευτική ιδιότητα.
Μάθετε επίσης πιο είνο το κόλπο με το λεμόνι για να μην σας ξανα μαραθούν τα φυτά!
Υλικά
Για τη ζύμη (τάρτα):
- 175 γρ. (1 ¼ φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 120 γρ. ( ½ φλ.) βούτυρο (σε κύβους)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 45-120 ml παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- Ξύσμα από2-3 λεμόνια
- 150 ml (2/3 φλ.) φρέσκο χυμό λεμονιού
- 100 γρ. (1/2 φλ.) ζάχαρη
- 60 ml (4 κ.σ.) κρέμα γάλακτος
- 4 ολόκληρα αυγά + 3 κρόκους
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Προετοιμασία – Παρασκευή
- Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτω το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τρίβω το μείγμα με τα δάχτυλα δημιουργώντας θρύμματα.
- Προκειμένου να ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτω σταδιακά το παγωμένο νερό. Αρχικά η ζύμη θα θρυμματίζεται εύκολα, αλλά στο τέλος θα πρέπει να πιάνεται και να κρατάει. Δεν τη δουλεύω πολύ καθώς μπορεί να σκληρύνει. Σε περίπτωση που η ζύμη αφήνει πολλά ψίχουλα προσθέτω λίγο νερό ακόμα, ενώ αν κολλάει στα χέρια, ρίχνω λίγο αλεύρι.
- Κατόπιν ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο, την τυλίγω με μεμβράνη και την διατηρώ στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ή όλο το βράδυ.
- Αφήνω τη ζύμη να μαλακώσει γα 10’ σε θερμοκρασία δωματίου κι απλώνω το φύλλο επάνω σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα για τάρτες με διάμετρο 23 εκ.. Εφαρμόζω τη ζύμη καλά στις άκρες της φόρμας, τρυπάω την επιφάνεια με ένα πιρούνι και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμα.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C βαθμούς. Απλώνω στην επιφάνεια της ζύμης λαδόκολλα και γεμίζω με ξερά φασόλια ή άλλα όσπρια.
- Ψήνω την τάρτα για 15’ αρχικά και κατόπιν αφαιρώ τη λαδόκολλα και ψήνω για άλλα 5-7’.
- Για την κρέμα της γέμισης χτυπάω σε ένα μπολ με το μίξερ το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη και προσθέτω σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια προσθέτω ένα-ένα τα αυγά και τέλος τους κρόκους.
- Μεταφέρω τη γέμιση στην ψημένη τάρτα και ψήνω για 15-20’, ωσότου πήξει η κρέμα. Σε περίπτωση που η τάρτα πάρει γρήγορα χρώμα τη καλύπτω από πάνω με αλουμινόχαρτο (σαν τέντα).
- Μεταφέρω την τάρτα σε σχάρα να κρυώσει καλά και προτού τη σερβίρω, την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
ΠΗΓΗ: εδώ
Δείτε και αυτά