Το λένε και οι κορυφαίοι σεφ: Αυτός είναι ο καλύτερος κιμάς για το τέλειο μπιφτέκι


    Τα μπιφτέκια είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτά. Πάντα, όμως, επιχειρούμε να τα μαγειρέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να είναι υπέροχα…


    Τα μπιφτέκια είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτά. Πάντα, όμως, επιχειρούμε να τα μαγειρέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να είναι υπέροχα.

    Ακόμη και ο κιμάς, άλλωστε, έχει σημασία για το πώς θα φτιάξετε το τέλειο μπιφτέκι. Υπάρχει, μάλιστα, ένας συγκεκριμένα, που προτείνουν οι κορυφαίοι σεφ, προκειμένου το κρέας σας να γίνει ζουμερό και νόστιμο, ενώ με αυτό τον τρόπο δε θα σας διαλυθούν.

    Σχεδόν όλοι οι μάγειροι είπαν, ότι διαλέγουν μοσχαρίσια ελιά για τον κιμά τους. Μια επιλογή απ’ τον λαιμό του μοσχαριού που είναι νόστιμη ως κρέας και έχει μεσαία ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, απαραίτητη για να νοστιμίσει και να κρατήσει ζουμερό το μπιφτέκι στη διαδικασία ψησίματος. Εννοείται ένα μόνο πέρασμα, αλλιώς μιλάμε για πατέ.

    κιμάς για τέλειο μπιφτέκι

    Θεωρείστε την επιλογή ελιάς για μπιφτέκια ως ένα σχεδόν απόλυτο κανόνα, μια και συμφωνούν πλείστοι εκ των ειδικών. Ενώ λοιπόν ο κεφτές θέλει λάπα, που είναι ένα απ’ τα πιο παχιά κομμάτια στο μοσχάρι από πλευράς λίπους αλλά και ελαφρύ από κρεάτινη γεύση, ώστε να βγει αέρινος στο τηγάνισμα, αντίστοιχα το μπιφτέκι θέλει ελιά, που είναι απ’ τα μεσαία σε λιπαρότητα κομμάτια, αλλά με βαθιά κρεάτινη γεύση για να αναδειχτεί στο ψήσιμο.

    Κάθε σοβαρός μάγειρας και βέβαια κάθε σοβαρός συντάκτης συνταγών, οφείλει να επιλέγει όχι απλά είδος κρέατος, αλλά και συγκεκριμένο κομμάτι, ανάλογα με την συνταγή. Δεν νοείται το «δώστε μου μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο» χωρίς το μέρος του ζώου που είναι το κατάλληλο για την περίσταση.

    Να σημειώσουμε εδώ πως κάθε φορά που βρισκόμαστε σε κρεοπωλείο και ακούμε μια παραγγελία για κιμά «άπαχο», το αποτέλεσμα είναι σε τόσα σπίτια το φαγητό να είναι επιεικώς άνοστο, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει και κάποιο σημαντικό κέρδος από πλευράς υγιεινότητας. Γιατί στη διαδικασία ψησίματος, μεγάλο μέρος απ’ το λίπος λιώνει αφού φτάσει στους 55ºC και καταλήγει σταδιακά στο σχαροτήγανο, αφού όμως πρώτα έχει λιπάνει τους ιστούς του κρέατος, διατηρώντας το μπιφτέκι ζουμερό και νόστιμο. Σε ένα άπαχο κρέας απλά ο κιμάς στεγνώνει.

    Πηγή: Caruso.gr


    Το διαβάσαμε εδώ

    Δείτε και αυτά