Ολόκληρος ο κόσμος αποθεώνει το ελαιόλαδο, αλλά δεν γνωρίζουν πολλοί τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας, ειδικά όταν συνδυάζεται με ψωμί.
Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τα ευεργετήματα δυ…
Ολόκληρος ο κόσμος αποθεώνει το ελαιόλαδο, αλλά δεν γνωρίζουν πολλοί τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας, ειδικά όταν συνδυάζεται με ψωμί.
Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τα ευεργετήματα δυο βασικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής, του ψωμιού και του ελαιολάδου.
Μελέτη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σε συνδυασμό με ψωμί μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μάλιστα, αν η κατανάλωση είναι συστηματική τα αποτελέσματα είναι ορατά σε μόλις έξι εβδομάδες.
Οι εξελιγμένες νέες δοκιμές που έγιναν απέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου βελτιώνει τα χημικά σήματα που σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα αν σταματήσετε να τρώτε ψωμί, αυτό εδώ μπορεί να συμβεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, αρκούν μόλις 20 ml ελαιολάδου (τέσσερα κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα για να επέλθουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις
Πέραν αυτού, το ελαιόλαδο περιέχει Ω6 λιπαρά οξέα, μια μορφή υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών που έχουν ευεργετικές επιδράσεις και σε άλλες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα. Επίσης, μειώνει την πίεση και βελτιώνει την αναλογία μεταξύ της καλής και της κακής χοληστερόλης.
Ψωμί σαν αυτό που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας αλλά χωρίς ζύμωμα – Πανεύκολο
Η συνταγή για σπιτικό ψωμί σαν αυτό που έκανε η γιαγιά σου, χωρίς ζύμωμα είναι μια που θα λατρέψεις. Μπορείς να το ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ, και το πρωί θα είναι έτοιμο.
Το μόνο που πρέπει να προσeξεις είναι το σκεύος όπου θα το βάλεις. Θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, επειδή ανακατεύεις τη ζύμη, αφήνεις να φουσκώσει και ψήνεις στο ίδιο σκεύος, και μια καλή επιλογή είναι το ταψί αλουμινίου. Αν έχετε ωστόσο κάποιοι ψωμί που έμεινε μέρες, δοκιμάστε αυτό το τρομερό κόλπο για να ξαναγίνει φρέσκο, όπως πριν.
Υλικά (για ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά)
- 330 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι
- 300 ml ζεστό νερό
- 1 κουτ. γλυκού μαγιά, ξηρή
- 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύεις το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο ταψί. Ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη. Καλύπτεις με μεμβράνη και το αφήνεις σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει.
Το ανακατεύεις για να ξεφουσκώσει, το ξανακαλύπτεις με μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 8-9 ώρες.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220° C. Βγάζεις το ψωμί από το ψυγείο, το αφήνεις για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ψήνεις ξεσκέπαστο, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σχηματίσει μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα. Το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο και συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Το ξεφουρνίζεις, το βγάζεις από το ταψί και το αφήνεις να κρυώσει.
Δείτε το βίντεο:
Δείτε και αυτά